Εξερευνώντας το «Βουνό των Κενταύρων», το πανέμορφο όλες τις εποχές του χρόνου, Πήλιο, ο δρόμος θα σας οδηγήσει στην Τσαγκαράδα, ένα από τα πιο όμορφα και δημοφιλή χωριά του.

Ένα αρχοντικό χωριό, γεμάτο γαλήνη και ομορφιά και με μαγευτική θέα στο Αιγαίο, η Τσαγκαράδα χωρίζεται σε τέσσερις συνοικίες, με διαφορετικό χρώμα η κάθε μία.

Πρώτη η συνοικία των Αγίων Ταξιαρχών, μετά η συνοικία της Αγίας Παρασκευής και ύστερα του Αγίου Στεφάνου. Τέλος της Αγίας Κυριακής που βρίσκεται χαμηλότερα από τις άλλες.

Τα γραφικά σπίτια του χωριού φωλιάζουν αραιά, μέσα στο πράσινο του βουνου, πλαισιωμένα από μεγάλους λουλουδιασμένους κήπους με αγριολούλουδα, υπέροχες γαρδένιες, καμέλιες και ορτανσίες.

Η Τσαγκαράδα πρωτοφαίνεται στην ιστορία γύρω στα 1600 μ.χ. Ίσως εκεί κοντά, προς την θάλασσα, όπου σώζονται τα ερείπια κάστρου της βυζαντινής εποχής, να υπήρχε παλαιότερα το πρώτο χωριό, που πρέπει να είχε το ίδιο όνομα.

Για το τι σημαίνει το όνομα Τσαγκαράδα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη, ότι στην περιοχή αυτή παλαιότερα υπήρχαν πολλά κοπάδια (τσαγκάδια), και η δεύτερη ότι στα σλάβικα, Τσαγκαράδα σημαίνει ωραία τοποθεσία (ή ωραία θέα). Η παράδοση ακόμη μας λέει ότι το πρώτο όνομα της Τσαγκαράδας ήταν καστανέα.

Το χωριό έχει πολλά αρχοντικά, της γνωστής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, όπως και εκείνης που δημιουργήθηκε -εδώ και εκατό χρόνια- όταν οι ξενιτεμένοι του τόπου, έκτισαν τα αρχοντικά τους σε διαφορετικό ρυθμό.

Σε κάθε μία από τις τέσσερις συνοικίες υπάρχει και μία εκκλησία η οποία στέκει επιβλητική. Η κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η εκκλησία της οποίας κτίστηκε το 1719 αλλά ανακαινίσθηκε σε μεταγενέστερο ρυθμό το 1909.

Στην κεντρική πλατεία θα δείτε και τον πλάτανο της Τσαγκαράδας, που είναι από τα γηραιότερα δέντρα της Ελλάδος και ίσως της Ευρώπης. Η ηλικία του, σύμφωνα με δασολόγους, ανέρχεται στα 1000 χρόνια.

Κάτω από την πλατεία υπάρχουν φυσικές πηγές με δύο μαρμάρινες κρήνες. Όσοι γνωρίζουν την γύρω περιοχή λένε ότι ο πλάτανος οφείλει το μέγεθος και τη μακροζωία του στις φυσικές πηγές, πάνω στις οποίες έχει απλώσει τις ρίζες του.

Απολαύστε τη φύση στα καλύτερα της, μένοντας σε ένα από τα πιο φιλόξενα χωριά του Πηλίου.

Πού να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στην Τσαγκαράδα και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

12 Months Luxury Resort
Από: 110 €

Ξενοδοχείο Alekas House Μούρεσι
Από: 68 €

Ξενοδοχείο San Stefano Πήλιο
Από: 68 €

Ξενώνας Ίρις
Από: 49 €