Ο φιλόξενος, ορεινός οικισμός της Ζαρούχλας αποτελεί έναν αγαπημένο χειμερινό προορισμό, αφού προσφέρει μια ιδανική επιλογή για μια χαλαρωτική απόδραση στη φύση.

Η Ζαρούχλα, πνιγμένη στο πράσινο και τα νερά, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.037 μέτρων στις πλαγιές του Χελμού και απέχει από την Αθήνα περίπου δυόμιση ώρες, από τις οποίες τα τελευταία 45 χιλιόμετρα ανάβασης στο βουνό είναι και τα πιο δύσκολα.

Όταν όμως τελικά φτάσετε το σκηνικό σίγουρα θα σας αποζημιώσει. Απόλυτη ηρεμία, πεντακάθαρος αέρας και παντού πράσινο.

Πρόκειται για ένα από τα Κλουκινοχώρια, ονομασία που προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατία, όπου η περιοχή και τα χωριά γύρω από την Ακράτα και στον δρόμο προς τα Καλάβρυτα ήταν φέουδο του Λατίνου αρχιεπίσκοπου Πάτρας, Αντέλμου του Κλουνύ, ο οποίος έπειτα παραχώρησε τα χωριά στο Αβαείο του Κλουνύ, όπου από το όνομα του ονομάστηκαν Κλουκινοχώρια.

Είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε η Ζαρούχλα. Κοντά στο χωριό υπάρχουν δύο ναοί, ο ένας του 12ου και ο άλλος του 13ου αιώνα, που δείχνει ότι επί Φραγκοκρατίας ήδη κατοικούνταν.

Ο όμορφος οικισμός είναι διάσπαρτος από επιβλητικά πυργόσπιτα, μερικά από τα οποία έχουν συντηρηθεί, όπως ο Πύργος της Ζαρούχλας.

Μόλις 18 χλμ μακριά βρίσκεται και το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων, με το οποίο το χωριό συνδέεται με καινούρια ασφαλτοστρωμένη οδό, χωρίς να περνά μέσα από την πόλη των Καλαβρύτων.

Η περιοχή έχει πολλά σημεία προς εξερεύνηση, όπως τη λίμνη του Δόξα και το Φενεό. Η διαδρομή προς Φενεό, είναι μοναδική με γιγαντιαία έλατα που νομίζεις ότι θα σε αγκαλιάσουν και τελικά όταν φτάσεις στη λίμνη με το ίδιο όνομα αποζημιώνεσαι για τη δύσκολη διαδρομή και γεμίζεις εικόνες για τον υπόλοιπο χρόνο και γιατί όχι επαναπροσδιορίζεις στο μυαλό σου κάποια πράγματα που θεωρούσες σημαντικά.

Πριν γυρίσετε στην Αθήνα θα πρέπει να επισκεφτείτε οπωσδήποτε και τη μικρή Ζαρούχλα, με τον πλακόστρωτο δρόμο και τα ταβερνάκια, τα πέτρινα σπιτάκια και τα μαγαζάκια με τα τοπικά προϊόντα.

Που να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στην Ζαρούχλα και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

Στύγα Mountain Resort
Από: 85 €

Efharis Filoxenon
Από: 85 €