Μια πόλη με έντονο το υγρό στοιχείο, που συνιστά το πιο σημαντικό κομμάτι της γοητείας της, η Έδεσσα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και του Νομού Πέλλας είναι χτισμένη σε υψόμετρο 320 μέτρων και η ιστορία της υπήρξε αδιάκοπη από την ίδρυσης της ως σήμερα.

Με φυσικό πλούτο και χτισμένη πάνω στον Βράχο, λόγω της στρατηγικής της θέσης έθελξε πολλούς κατακτητές. Όμως, παρά τις περιόδους κατάκτησης, με πιο μεγάλη αυτή της Τουρκοκρατίας, κράτησε την εθνική της ταυτότητα και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της.

Οι καταρράκτες της, το ιστορικό κέντρο, με χρώμα από παλιά Ελλάδα, οι αρχαιολογικοί της χώροι , η Κοίμηση της Θεοτόκου (εκκλησία του 14ου αιώνα), λείψανα των παλαιοχριστιανικών και βυζαντινών ναών στην περιοχή της Κάτω Πόλης του Λόγγου, το Γενί Τζαμί και το Κανναβουργείο είναι μερικοί πόλοι έλξης για τους πολυάριθμους τουρίστες, που επισκέπτονται την πόλη.

Παρά την πυκνή μεταπολεμική της δόμηση, η Έδεσσα παραμένει πανέμορφη. Οι Καταρράκτες της, τα πολυάριθμα κανάλια της, που διασχίζουν την πόλη με τις μικρές γέφυρες επικοινωνίας, τα μεγάλα πάρκα της και οι δενδροφυτεμένοι δρόμοι, είναι στοιχεία που την καθιστούν μοναδική.

Η πόλη είναι διάσημη για τους καταρράκτες που σχηματίζει ο ποταμός Εδεσσαίος ή Βόδας που ρέει μέσα από την πόλη. Πρόκειται για τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα.

Παλαιότερα, οι καταρράκτες ήταν 6-7, αλλά σήμερα απομένουν 2 μεγάλοι και ορισμένοι μικρότεροι. Περιβάλλονται από το καταπράσινο πάρκο των καταρρακτών με αιωνόβια πλατάνια.

Περιηγηθείτε στην πόλη και επισκεφθείτε τον Ψηλό Βράχο, με θέα στον κάμπο της Κεντρικής Μακεδονίας τα Γιαννιτσά και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την τοποθεσία Κιουπρί, που σημαίνει γέφυρα στα τουρκικά και βρίσκεται στην δυτική είσοδο της πόλης.

Εκεί θα δείτε το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Τουρκοκρατίας το πάρκο, το κολυμβητήριο και το κλειστό Γυμναστήριο.
Δείτε ακόμα το πέτρινο Ρολόι της Πόλης, κατασκευασμένο περί το 1905 και περπατήστε στην παραδοσιακή συνοικία Βαρόσι, στην οποία σώζονται τα παλαιότερα σπίτια της Έδεσσας.

Ολόκληρη η συνοικία έχει κηρυχθεί διατηρητέα, αλλά τα περισσότερα κτίσματα κινδυνεύουν άμεσα με κατάρρευση.
Τέλος, αξίζει να δείτε το Γενί Τζαμί, έργο πιθανά του 1875, που κηρύχθηκε διατηρητέο το 1937 και στέγασε το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης.

Που να μείνετε:

Οργανώστε την απόδραση σας στην Έδεσσα και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

Aigai Hotel Έδεσσα
Από: 70 € 

Varosi Four Seasons Hotel Έδεσσα
Από: 60 €

Ξενώνας Βαρόσι Έδεσσα
Από: 50 €

Hagiati Guesthouse
Από: 50 €