Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Μακεδονίας, χτισμένη στις ανατολικές παρυφές του επιβλητικού ορεινού όγκου του Βερμίου, η Νάουσα μια ξεχωριστή πρόταση απόδρασης, με θέα στον πανέμορφο και πλούσιο κάμπο της Θεσσαλονίκης.

Πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η πόλη συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις ομορφιές του κάμπου με εκείνες του βουνού, προσφέροντας ένα πλούσιο πλέγμα δραστηριοτήτων και υπηρεσιών στους επισκέπτες της. Απέχει 90 χλμ από την Θεσσαλονίκη και 510 χλμ από την Αθήνα.

Η Νάουσα, από το 1955 χαρακτηρίζεται με βασιλικό διάταγμα ως Ηρωική πόλη για τους αγώνες και τις θυσίες των κατοίκων της κατά την περίοδο των απελευθερωτικών αγώνων του 1822.

Σήμα κατατεθέν της πόλης είναι ο Πύργος του Ρολογιού, κοινώς «Ρολόι» που βρίσκεται μπροστά από το Δημαρχείο. Είναι δωρεά του βιομηχάνου Γεώργιου Αναστασίου Κύρτση, χτίστηκε το 1895 με πωρόλιθο και είναι ύψους 25 μέτρων.

Καινούριο σήμα κατατεθέν τείνει να γίνει ο Οβελίσκος, που είναι τοποθετημένος στην κεντρική πλατεία της πόλης, έχει κατασκευαστεί το 2000 και ολοκληρωθεί το 2002. Έχει ύψος 11 μέτρα και θεωρείται από τους δέκα ψηλότερους του κόσμου.

Η πόλη δεν διαθέτει παλιές εκκλησίες καθώς όλες κάηκαν στο Ολοκαύτωμα της πόλης από τους Τούρκους, το 1822. Εξαίρεση αποτελεί ο μικρός Ναός του Προδρόμου, που διασώθηκε ως από θαύμα.

Οι παλαιότεροι ναοί (Αγίου Γεωργίου και Παναγίας) χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα και είναι τρίκλιτες βασιλικές. Ακόμα παλαιότεροι ναοί που καταστράφηκαν το 1822 αντικαταστάθηκαν από μεταγενέστερες εκκλησίες.

Τα παραδοσιακά κτίρια μακεδονικού ρυθμού που υπάρχουν στη Νάουσα καταλαμβάνουν συνήθως αρκετά μεγάλο όγκο και είναι διώροφα με εσωτερική αυλή. Είναι κατασκευασμένα από πωρόλιθους, πλιθιά και ξύλα. Δυστυχώς σήμερα διασώζονται ελάχιστα από αυτά.

Η αρχιτεκτονική κληρονομιά σε αστικά και βιομηχανικά κτίρια αναδεικνύει μια πόλη με πλούσιο πολιτισμικό παρελθόν.

Το ιδιαίτερο χρώμα με τις παραδοσιακές γειτονιές και τα αξιοθέατα της Νάουσας έχει τη δυνατότητα να απολαύσει ο επισκέπτης ξεκινώντας από το Δημοτικό Πάρκο που βρίσκεται κοντά στην είσοδο της πόλης με μαγευτική θέα στον κάμπο της Ημαθίας μέχρι τη Θεσσαλονίκη και το Θερμαϊκό.

Μια διαδρομή από πλακόστρωτους πεζόδρομους στις καταπράσινες όχθες του ποταμού Αράπιτσα με τα ορμητικά νερά και τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, να καταλήγει στο χώρο θυσίας των Ναουσαίων γυναικών στους Στουμπάνους.

Σε απόσταση αναπνοής απ΄ την πόλη απλώνονται οι θαυμάσιες εξοχές της. Το βουνό μας, το Βέρμιο, με την πλούσια βλάστηση και τα δροσερά νερά του διαδέχεται, προς τα δυτικά, τους περίφημους ναουσαίικους οπωρώνες και αμπελώνες και αποκαλύπτει στους λάτρεις της φύσης ομορφιές απερίγραπτες.

Για τους φίλους των χειμερινών σπορ, δύο μεγάλα χιονοδρομικά κέντρα, το «Σέλι» και τα «Πηγάδια», βρίσκονται σε απόσταση 18 χλμ. από την πόλη.

Που να μείνετε: 
 
Οργανώστε την απόδραση σας στη Νάουσα και κλείστε ξενοδοχεία στην καλύτερη τιμή μέσω της Μηχανής αναζήτησης και σύγκρισης ξενοδοχειακών τιμών HotelsCombined.gr

Ξενοδοχείο Σπα Εσπερίδες Νάουσα
Από: 60 € 

Ξενοδοχείο Αστέρας Νάουσα
Από: 54 €

Ξενοδοχείο Δρυάδες
Από: 55 €

Palea Poli Boutique Hotel
Από: 85 €