Είναι, μάλλον, στους περισσότερους γνωστό ότι τα τοπία και οι εντυπωσιακές εικόνες που ανεβάζουν πολλοί χρήστες, και ιδιαίτερα σελίδες και εταιρείες, στο Instagram δεν είναι τραβηγμένες από το κινητό τους αλλά από μια φωτογραφική μηχανή. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά «κόλπα» που κάνουν όσοι έχουν φωτογραφίες πιο καθαρές και με καλύτερη ανάλυση στο προφίλ τους.

Για πολλούς φωτογράφους αυτό σημαίνει ότι βγάζουν τις εικόνες από μια φωτογραφική μηχανή, τις επεξεργάζονται στον υπολογιστή τους και τις τροποποιούν όπως θέλουν μέχρι να τις περάσουν στο smartphone και να τις ανεβάσουν στο Instagram. Ωστόσο υπάρχει πάντα η συνηθισμένη λύση του να ανεβάζετε φωτογραφίες που έχουν ληφθεί απευθείας από το smartphone σας με τη χρήση των εργαλείων του κοινωνικού δικτύου. Ακόμη και έτσι όμως υπάρχουν μικρές συμβουλές ώστε να είναι πιο ωραίο το αποτέλεσμα.

1. Τετράγωνο κόψιμο

instagf1
Το Instagram εξακολουθεί να δίνει την προεπιλογή της τετράγωνης φωτογραφίας που δημιουργεί μια νοσταλγία των παλιών φωτογραφικών Polaroid. Από εκεί και πέρα το πώς εσείς «κόβετε» μια φωτογραφία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο φαίνεται στους άλλους. Ανάλογα λοιπόν με το ποιο είναι το θέμα της φωτογραφίας φροντίστε να το παρουσιάσετε τονίζοντάς το, χωρίστε νοητά την εικόνα σε τρία μέρη και φροντίστε το «σημείο ενδιαφέροντος» να είναι στο ένα μέρος. Αν για παράδειγμα φωτογραφίζετε ένα όμορφο τοπίο, αυτό μπορεί να σημαίνει την τοποθέτηση του ορίζοντα στο τρίτο κάτω μέρος για να τονιστεί και ο ουρανός ή αντίθετα την τοποθέτηση του ορίζοντα στο πάνω τρίτο μέρος ώστε να τονιστεί το προσκήνιο.

2. Γωνίες

Instagram
Μπορεί να πει κανείς ότι η σωστή γωνία είναι η «πεμπτουσία» μιας καλής φωτογραφίας. Μια καλή γωνία βοηθά να επιτείνεται η γεωμετρία στην οθόνη και να δίνεται ένα πιο φυσικό αποτέλεσμα. Είναι μια κλασική κινηματογραφική τεχνική και μπορείτε να βγάλετε ένα αντικείμενο είτε από ψηλά είτε από κάτω ώστε να δώσετε ένα πιο ωραίο και διαφορετικό αποτέλεσμα. Επιπλέον το να βγάλεις μια φωτογραφία από συγκεκριμένη γωνία βοηθάει να δεις ένα αντικείμενο όπως δεν το έχεις δει στο παρελθόν.

3. Φίλτρα και εφέ

instagf3
Εκτός από το τετράγωνο σχήμα στις φωτογραφίες του Instagram, εξίσου διάσημα εργαλεία είναι τα φίλτρα και τα εφέ. Πολλά από αυτά μιμούνται διάφορα είδη ταινιών ή αλλάζουν τη «θερμοκρασία» της φωτογραφίας κάνοντάς την πιο θερμή ή πιο ψυχρή. Μπορείτε επίσης να βγάλετε από τις φωτογραφίες όλο το χρώμα και να το ρυθμίσετε από την αρχή όπως επίσης και το κάθε φίλτρο. Το Instagram προσθέτει συνεχώς νέα φίλτρα ενώ υπάρχουν ήδη δεκάδες που μπορούν να κάνουν τις φωτογραφίες σας πιο εντυπωσιακές. Μην παραμελείτε να βάζετε φίλτρο στην εικόνα σας και να διαλέγετε αυτό που σας ταιριάζει πιο πολύ. Ακόμη και μια άψυχη φωτογραφία μπορεί να πάρει νέα μορφή με ένα φίλτρο.

4. Χρησιμοποιήστε το layout για να συνδυάσετε πολλαπλές φωτογραφίες

instagf4
Αποτελεί μια ξεχωριστή εφαρμογή του Instagram που αξίζει να «κατεβάσετε» και να χρησιμοποιήσετε. Με αυτή την εφαρμογή μπορείτε να ενώσετε σε μια εικόνα διάφορες φωτογραφίες, ενώ με βάση το πόσες φωτογραφίες θα ενώσετε, τότε θα μπει αυτόματα διαφορετική διάταξη. Μπορείτε να προσαρμόσετε το μέγεθος της καθεμιάς και πού θα τοποθετηθεί. Είναι μια διασκεδαστική προσθήκη και σίγουρα δημιουργεί ένα ωραίο και διαφορετικό αποτέλεσμα.

Δεν είναι ανάγκη να σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε όλες τις τεχνικές μαζί, αρκεί κάθε φορά να δοκιμάζετε και κάτι άλλο που θα προσθέτει ένα νέο στοιχείο στις φωτογραφίες σας και θα τις κάνει να φαίνονται διαφορετικά.