Πέντε αιώνες μετά την εκκλησιαστική μεταρρύθμιση του Μαρτίνου Λουθήρου, η τεχνολογία έρχεται να προκαλέσει τη θρησκευτική παράδοση στη Βιτεμβέργη της Γερμανίας.

Πώς; Με ένα ρομπότ-ιερέα που δίνει την ευλογία του κι ευχές στους πιστούς σε πέντε γλώσσες ενώ φως βγαίνει από τα υψωμένα χέρια του. Το ρομπότ με την ευρηματική αν μη τι άλλο ονομασία BlessU-2 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο έκθεσης για την επέτειο της έναρξης της Μεταρρύθμισης με τη θυροκόλληση των 95 θέσεών του στην εξώπορτα του Μητροπολιτικού Ναού της Βιτεμβέργης.

kashd2

Στόχος του BlessU-2 είναι να δώσει ώθηση στις συζητήσεις σχετικά με το μέλλον της εκκλησίας αλλά και τη δυναμική της τεχνητής νοημοσύνης.

«Θέλουμε ο κόσμος να σκεφτεί αν είναι πιθανό να σε ευλογεί ένα μηχάνημα ή εάν είναι απαραίτητος ένας άνθρωπος» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Στίβεν Κρεμπς, εκπρόσωπος της προτεσταντικής εκκλησίας, που είναι πίσω από την πρωτοβουλία αυτή.

Το ρομπότ έχει μια οθόνη αφής στο στήθος, κεφάλι και δύο χέρια. Τις τελευταίες δέκα ημέρες έδινε τις ευχές του στα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά ή τα πολωνικά. Οι πιστοί μπορούν και να επιλέξουν εάν θέλουν την ευλογία με φωνή ανδρική ή γυναικεία.

kashd3

«Στόχος είναι να προκαλέσουμε τη συζήτηση» λέει ο Κρεμπς. «ο κόσμος είναι περίεργος, διασκεδάζει, δείχνει ενδιαφέρον. Είναι πολύ θετικοί. Αλλά μέσα στην εκκλησία κάποιοι νομίζουν πως θέλουμε να αντικαταστήσουμε τους ιερείς με μηχανές. Εκείνοι που είναι πιο κοντά στην εκκλησία είναι πιο επικριτικοί».

Ένα ρομπότ δεν θα μπορούσε ποτέ να υποκαταστήσει έναν παπά, λέει πάντως ο ίδιος. «Δεν θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε εκκλησιαστικές διαδικασίες αλλά να εξετάσουμε το εάν μπορούμε να προδώσουμε μια θεολογική προοπτική σε ένα μηχάνημα».

Ο BlessU-2 δεν είναι πάντως το πρώτο ρομπότ που παρεισφρέει στον κόσμο της πίστης. Πέρσι ένας βουδιστικός ναός στο Πεκίνο δημιούργησε ένα ρομπότ- μοναχό που έψαλλε κι εξηγούσε τις βασικές αρχές της βουδιστικής θρησκείας.