Η χτεσινή ανακοίνωση για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από τους επιστήμονες του Παρατηρητηρίου LIGO προκάλεσε ενθουσιασμό στην επιστημονική κοινότητα, καθώς επιβεβαιώνονται ένα αιώνα μετά οι σχετικές προβλέψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν με τη γενική θεωρία της σχετικότητας.

Πίσω από τη σπουδαία ανακάλυψη βρισκόταν και μια Ελληνίδα, η Βίκυ Καλογερά, καθηγήτρια αστροφυσικής και βασική ερευνήτρια του προγράμματος εξήγησε τη σημασία της ανακάλυψης, μιλώντας στο Mega:

«Μέχρι τώρα ό,τι ξέρουμε για το σύμπαν, το ξέρουμε από ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το φως, ακτίνες Χ, ραδιοκύματα. Για πρώτη φορά με την ανακάλυψη που ανακοινώσαμε χτες, βλέπουμε ένα άλλο είδος κυμάτων, βλέπουμε βαρυτικά κύματα και αυτά προβλέφθηκαν από τον Αϊνστάιν 100 χρόνια πριν.

Μέχρι τώρα δεν ξέραμε ότι αυτά τα διπλά συστήματα με 2 μαύρες τρύπες, ότι υπάρχουν στη φύση. Για πρώτη φορά τα βαρυτικά κύματα μάς δίνουν τη δυνατότητα να λάβουμε σήματα από διπλές μαύρες τρύπες. Και με το σήμα που λαμβάνουμε καταλαβαίνουμε τι γίνεται και ποια είναι η φύση και τα χαρακτηριστικά των μαύρων τρυπών».