Αν και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι απαγορευμένη στη Βόρεια Κορέα, στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένες ιστοσελίδες που είναι προσβάσιμες κι εκτός της χώρας.

Οι σελίδες αυτές αν και πάντα ήταν προσβάσιμες, κανείς δεν είχε υπολογίσει πόσες ήταν συνολικά ή με άλλα λόγια ποια ήταν η συνεισφορά της χώρας στον παγκόσμιο ιστό. Όλα αυτά μέχρι την Τρίτη όποτε και μια λίστα έρχεται να αποκαλύψει για πρώτη φορά ότι συνολικά υπάρχουν μόλις 28 ιστοσελίδες.

Η λίστα αποκαλύφθηκε από έναν μηχανικό με βάση τις ΗΠΑ ο οποίος έστελνε αυτόματα αιτήματα στον κεντρικό σέρβερ με τα domain της Βόρειας Κορέας (DNS) για πρόσβαση σε όλα τα domain της χώρας. Ο σέρβερ ήταν συνήθως ρυθμισμένος να απορρίπτει το αίτημα. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, την Τρίτη υπήρξε ανταπόκριση στο αίτημα και κατόπιν ο μηχανικός ανήρτησε στο διαδίκτυο τη σχετική λίστα με όλους τους ιστότοπους της χώρας.

Μεταξύ των 28 αυτών σελίδων περιλαμβάνεται το site της εθνικής αεροπορικής εταιρείας Air Koryo, μια σελίδα με συνταγές μαγειρικής κι ένα site για τον κινηματογράφο της χώρας.

Οι περισσότερες από αυτές τις ιστοσελίδες είναι ελεγχόμενες από το κράτος, καθώς ανήκουν σε επίσημους φορείς όπως είναι η επιτροπή πολιτιστικών σχέσεων και η ναυτιλιακή υπηρεσία, καθώς και σε επίσημα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως το Pyongyang Broadcasting Service και η εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος, Rodong Sinmun.

Μάλιστα, ένα από τα πρόσφατα πρωτοσέλιδα της Rodong Sinmun αποκαλύπτει την είδηση των δώρων γενεθλίων που έστειλε ο Κιμ Γιονγκ Ουν σε βετεράνους ακαδημαϊκούς, ενώ σε ένα άλλο διαβάζουμε ότι «αυξάνεται ραγδαία η εγκληματικότητα που σχετίζεται με ναρκωτικά στη νοτιοκορεάτικη νεολαία».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η λίστα δεν αποκαλύπτει πολλά για το τι βλέπουν και διαβάζουν οι Βορειοκορεάτες, καθώς η λίστα αφορά στις ιστοσελίδες που υπάρχουν στο ίντερνετ της χώρας κι όχι στο intranet (ενδοδίκτυο), ένα δίκτυο αποκλειστικά για τους πολίτες της χώρας.

Δείτε τα 28 sites της Βόρειας Κορέας, όπως τα δημοσιεύει το gizmodo.com…

koreanet1 koreanet2 koreanet3 koreanet4 koreanet5 koreanet6 koreanet7 koreanet8 koreanet9 koreanet10 koreanet11 koreanet12