Ο αγώνας για την επικράτηση στο χώρο των supercomputers βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και όπως όλα δείχνουν δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Η Βαυαρική Ακαδημία Επιστημών της Γερμανίας είναι ο νέος παίκτης που θα διεκδικήσει την κορυφή και έχει ήδη στρατολογήσει την IBM.

Ο νέος υπερυπολογιστής θα βρίσκεται στο Garching και θα βοηθήσει τους επιστήμονες που ειδικεύονται στην ιατρική, την αστροφυσική και άλλους απαιτητικούς κλάδους. Ο SuperMUC θα περιλαμβάνει 14.000 επεξεργαστές Xeon της Intel, οι οποίοι θα βρίσκονται μέσα στους System x iDataPlex servers της IBM. Η IBM θα παραχωρήσει, επίσης, στους Βαυαρούς το σύστημα υδρόψυξης Aquasar. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο SuperMUC θα έχει επιδόσεις γύρω στα 3 petaflops.

Αυτή τη στιγμή, ο ισχυρότερος υπερυπολογιστής του κόσμου είναι ο κινεζικός Tianhe-1A, με απόδοση 2.67 petaflops. Ο SuperMUC θα είναι έτοιμος το 2012 κι ελπίζει να είναι τότε ο κορυφαίος supercomputer του κόσμου. Βέβαια, το 2012 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αμερικάνικοι υπερυπολογιστές με απόδοση 20 petaflops, οπότε ο πήχης ανεβαίνει πολύ.

πηγή: pcmagazine