Στα όρια του ηλιακού συστήματος όπου οι ηλιακοί άνεμοι πνέουν προς τα έξω, έχει φθάσει το αμερικανικό διαστημόπλοιο Voyager 1, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Η διαστημική βολίδα και το αντίγραφό της το Voyager 2 εκτοξεύτηκαν το 1977 και έκτοτε μετέδωσαν στη γη πολλές ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τους εξωτερικούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, το Voyager 1 θα εγκαταλείψει το ηλιακό σύστημα μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια για να μπει στον διαστρικό χώρο, έξω από τη μαγνητική επίδραση του ήλιου.
Προς το παρών το Voyager 1 βρίσκεται σε 17,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον ήλιο «σε μια περιοχή όπου η ταχύτητα του θερμού ιονισμένου αερίου (…) που προέρχεται από τον ήλιο έχει πέσει στο μηδέν» εξηγεί η NASA.

Ήδη η NASA έχει εντοπίσει ότι οι άνεμοι αυτοί έπεφταν στο μηδέν τον Ιούνιο, αλλά ήθελε να επιβεβαιώσει αυτήν την ανακάλυψη συνεχίζοντας την ανάλυση των δεδομένων.

Όπως δήλωσε ένας από τους επιστήμονες που είναι επιφορτισμένος με τον τομέα των σωματιδίων με χαμηλή ενέργεια της αποστολής Voyager και ερευνητής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, έμεινε κατάπληκτος όταν αντιλήφθηκε ότι είχαν μια ταχύτητα που έπεσε στο μηδέν.

Η NASA χαρακτήρισε αυτήν την ανακάλυψη του Voyager «ως ορόσημο του ταξιδιού του μέσα από την ηλιόσφαιρα καιτης προσεχούς του εξόδου από το ηλιακό μας σύστημα».