Το βράδυ της Παρασκευής προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά ο Hylas-1, ο πρώτος δορυφόρος που σχεδιάστηκε αποκλειστικά για την παροχή ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε απομονωμένες περιοχές της Ευρώπης.

Ο δορυφόρος της νεοσύστατης λονδρέζικης εταιρείας Avanti Communications θα τεθεί σε τροχιά με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane-5. H εκτόξευση από το ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο, στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, προγραμματίζεται για τις 20.39 ώρα Ελλάδας.

Ο Hylas-1 (Highly Adaptable Satellite ή Εξαιρετικά Προσαρμοζόμενος Δορυφόρος), βάρους 2,6 τόνων θα επιτρέπει σε 350.000 συνδρομητές να συνδέονται στο Διαδίκτυο με ταχύτητα έως 10 Mbps.

Βασίστηκε σε τεχνολογία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και κατασκευάστηκε από την εταιρεία Astrium, θυγατρικής του ευρωπαϊκού ομίλου αεροδιαστημικών συστημάτων EADS.

Ο Hylas είναι μάλιστα ένας από τους ελάχιστους δορυφόρους που μπορούν να αλλάζουν τη συχνότητα και την ισχύ των πομπών μετάδοσης (στη ζώνη Ka), ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περιοχής που εξυπηρετεί.

«Ο δεύτερος δορυφόρος μας βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή και πρόκειται να εκτοξευτεί σε περίπου 15 μήνες» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Avanti Ντέιβιντ Ουίλιαμς.

Η εταιρεία θα έχει πάντως να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό της Eutelsat, η οποία πρόκειται να εκτοξεύσει τον δικό της αντίστοιχο δορυφόρο στις 20 Δεκεμβρίου.
πηγή: pathfinder