Τα δίκτυα σε όλη την υφήλιο εξακολουθούν να εργάζονται επάνω στην ανάπτυξη και εγκατάσταση της τεχνολογίας 4G, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχουν αρχίσει ήδη να προσπαθούν να κάνουν το mobile internet… ακόμη πιο γρήγορο για τις «έξυπνες» συσκευές επόμενης γενιάς.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, η Nokia Networks παρουσίασε σε ένα συνέδριο στη Βοστόνη ένα σύστημα το οποίο μπορεί να παρέχει ταχύτητες έως και 10 Gigabits per second (Gbps).

Αυτό σημαίνει ότι είναι 40 φορές πιο γρήγορο από την υπάρχουσα μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της τεχνολογίας 4G.

Αυτές οι ταχύτητες θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο και για τα βίντεο και φωτογραφίες επόμενης γενιάς σε 8K –δύο φορές πιο καθαρά από 4K και 16 φορές από τα HD.

Η Nokia Networks θα συνεργαστεί με τη National Instruments για την ανάπτυξη αυτού που αποκαλούν ως «την ταχύτερη κυτταρική τεχνολογία που έχει δοκιμαστεί ποτέ, καθώς θα στέλνει δεδομένα με μια συχνότητα 73.000 MHz (73GHz)».

Συγκριτικά, τα τρέχοντα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονται μεταξύ 700 MHz και 3.500 MHz, ενώ οι μέγιστες θεωρητικές ταχύτητες για 4G είναι 42Mbps.