Μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις, η Ευρωπαϊκή Έκθεση Διαστήματος (European Space Expo), επισκέπτεται για πρώτη φορά τη χώρα μας, από τις 28 Μαρτίου έως τις 5 Απριλίου 2015. Για τον σκοπό αυτό, στην πλατεία Συντάγματος έχει τοποθετηθεί ένας ειδικά διαμορφωμένος λευκός θόλος.

Το si-Cluster, ο ελληνικός συνεργατικός σχηματισμός διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, υπό τον συντονισμό του Corallia, υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά ως χορηγός στην έκθεση, η οποία θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κλάδο στη χώρα.

Ως χορηγός της European Space Expo, οι επιχειρήσεις και οι ερευνητικοί και ακαδημαϊκοί φορείς του si-Cluster θα αναδείξουν έργα και εφαρμογές διαστημικής τεχνολογίας που ήδη υλοποιούνται και λειτουργούν στην Ελλάδα και δημιουργούν σημαντικά οφέλη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Οι εφαρμογές αυτές αφορούν μεγάλο εύρος θεματικών περιοχών, όπως είναι η περιβαλλοντική παρακολούθηση χερσαίων και θαλάσσιων εκτάσεων, η γεωργία ακριβείας, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ο εντοπισμός κινδύνου πυρκαγιάς, η χωροθέτηση ειδικών εγκαταστάσεων (πχ ΧΥΤΑ, ΚΕΛ), κλπ. Ταυτόχρονα, θα τονίσουν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα στις παγκόσμιες αγορές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την απασχόληση Ελλήνων επιστημόνων, σ’ έναν ιδιαίτερα εξειδικευμένο και συναρπαστικό κλάδο, αλλά και να τονώσουν τη συνολικότερη οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Στο πλαίσιο της European Space Expo, το si-Cluster θα διοργανώσει σειρά δωρεάν εκδηλώσεων. Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη για το κοινό, με τις ώρες λειτουργίας της να διαμορφώνονται ως εξής: Δευτέρα- Πέμπτη: 09:00- 20:00, Παρασκευή- Σάββατο: 10:00- 21:00, Κυριακή: 10:00- 20:00.

Η Αθήνα αποτελεί τον 24ο σταθμό της περιοδείας της European Space Expo. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μέσω μιας διαδραστικής εμπειρίας, να γνωρίσουν από κοντά το ευρύ φάσμα των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών, καθώς και να παρακολουθήσουν σχετικές παρουσιάσεις από ειδικούς και να ενημερωθούν για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει η Ελλάδα από τα ελεύθερα και ανοικτά δεδομένα και από τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα.

Παράλληλα με τις δράσεις του si-Cluster, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα παρουσιαστούν, μεταξύ άλλων, τα ευρωπαϊκά διαστημικά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης, Galileo και EGNOS, καθώς και το πρόγραμμα παρατήρησης της Γης, Copernicus. Τα εν λόγω προγράμματα αναμένεται να δημιουργήσουν ευκαιρίες στην παγκόσμια αγορά, να συμβάλουν στην υποστήριξη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, αλλά και στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα οφέλη και τις εφαρμογές των ευρωπαϊκών διαστημικών προγραμμάτων στην καθημερινή τους ζωή. Ο αριθμός των ευρωπαίων πολιτών που την έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τους 500.000.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος