Με κολακευτικά σχόλια έγιναν δεκτές τόσο από τα ξένο ΜΜΕ, όσο και από τον εξειδικευμένο, τεχνολογικό Τύπο, οι νέες smartphone ναυαρχίδες της Samsung, Galaxy S6 και Galaxy S6 Edge, που παρουσιάστηκαν χτες.

Σχεδιασμός

Οι περισσότεροι στάθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο στην αναβαθμισμένη εμφάνιση, καθώς ο κορεάτης κατασκευαστής εγκατέλειψε τους πλαστικούς σκελετούς που συναντούσαμε μέχρι πρότινος στα κορυφαία μοντέλα της Samsung, παρουσιάζοντας συσκευές όπου κυριαρχεί το μέταλλο και το γυαλί. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε σαν «απάντηση» στον ανταγωνισμό και κυρίως στο μεγάλο αντίπαλο, του iPhone.

«Τα νέα τηλέφωνα Samsung Galaxy S6 είναι ιδιαίτερα βελτιωμένα στο σχεδιασμό. Ωστόσο, η συνέπεια της Apple σε αντιπαράθεση με την ασυνέπεια της Samsung θα κερδίσει περισσότερους καταναλωτές», εκτίμησε ο αναλυτής Patrick Moorhead, μιλώντας στο ABC.

«Τα S6 και S6 Edge είναι τα πιο όμορφα τηλέφωνα που έχει φτιάξει ποτέ η Samsung», σημειώνει αρθογράφος της Wall Street Journal, εξηγώντας πως «δεν υπάρχει πλέον πλαστικό. Πουθενά. Το πλαίσιο που περικλείει την οθόνη είναι φτιαγμένο από αλουμίνιο και το πίσω μέρος αποτελείται μόνο από ένα γυαλιστερό κομμάτι λαμπερού και ματ Gorilla Glass».

Από την άλλη βέβαια, δεν έλειψαν και οι συγκρίσεις με το μεγάλο ανταγωνιστή, iPhone, σχετικά με τις ομοιότητες που παρατηρούνται μεταξύ των δύο συσκευών.

«Δείτε το κυρτό αλουμινένιο πλαίσιο. Δείτε τις τρύπες του ηχείου. Είναι δύσκολο να μην δείτε το iPhone 6 στο τελευταίο κινητό της Samsung. Ειδικά, σε συνδυασμό με αυτά τα πλαστικά κοψίματα της κεραίας (σσ. στα πλάγια της συσκευής), παρόλο που αυτά χρησιμοποιούνται σε πολλά μεταλλικά similar», επισημαίνει το Gizmodo, σημειώνοντας βέβαια «πως αυτά δεν σημαίνουν ότι το Galaxy S6 δεν έχει τη δική του γοητεία».

Οθόνη

Ιδιαίτερα κολακευτικά ήταν και τα σχόλια για τις οθόνες 5,1 ιντσών, υπερυψηλής ανάλυσης. «Το Galaxy S6 διαθέτει μια Quad HD (2560 x 1440) Super AMOLED οθόνη, αλλά σε ένα smartphone 5,1 ιντσών. Αυτό σημαίνει ότι κοιτάτε 577 pixels ανά ίντσα. Αυτό είναι το μικρότερο τηλέφωνο που υπάρχει με οθόνη που θα λατρέψει το μάτι. Είναι απίστευτα ευκρινής», επισημαίνει αρθογράφος του τεχνολογικού site Gizmodo και συνεχίζει:

«Όταν η Samsung μού είπε την ανάλυση της οθόνης, γέλασα δυνατά. Ήταν ακούσιο και η Samsung δεν ήταν καθόλου χαρούμενη. Απλά δεν μπορούσε παρά να πιστεύω ότι η οθόνη ήταν υπερβολή και θα οδηγούσε σε άσκοπο ξόδεμα της μπαταρίας. Όμως, εάν περίμενα λίγα ακόμη λεπτά ώστε η Samsung να μου εξηγήσει γιατί υπάρχει μια τέτοια οθόνη, πιθανότατα θα κατάπινα το γέλιο μου».


Galaxy S6 Edge: Σαν πίνακας του Νταλί

Ξεχωριστής αναφοράς έτυχε η έκδοση του S6 με τις δύο κυρτές οθόνες στα πλάγια της συσκευής, που το Gizmodo έσπευσε να συγκρίνει «με πίνακα του Σαλβαντόρ Νταλί», καθώς προσδίδουν «ένα πραγματικά εντυπωσιακό νέο look». Σύμφωνα, πάλι με το ίδιο site, οι περισσότεροι που ρωτήθηκαν προτιμούν τη συγκεκριμένη έκδοση από την απλή.

«Όπως και στο Galaxy Note Edge, μπορεί να μετατρέψεις τις πλάγιες οθόνες σε λωρίδα πληροφοριών και ελέγχουν του τηλεφώνου αγγίζοντας τα πλάγια. Όμως, εγώ πιθανότατα να τα απενεργοποιούσα όλα αυτά. Περισσότερο από κάθε άλλο, οι καμπύλες προσθέτουν μια υπέροχη αισθητική», σημειώνει η Wall Street Journal.

Επεξεργαστής

Ο οκταπύρηνος επεξεργαστής Octacore της ίδιας της Samsung 64-bit SoC προκάλεσε αμηχανία στους ειδικούς, καθότι είναι νέος και δεν γίνει ακόμη συγκριτικές δοκιμές.

«Γιατί η Samsung επέλεξε το δικό της chipset αντί για τον Qualcomm Snapdragon 810, ειδικά μετά από χρόνια συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών;», αναρωτιέται η αρθογράφος του Cnet και επιχειρεί να δώσει μια απάντηση: «Η Samsung δεν πρόκειται να πει, αλλά μια εκτίμηση είναι ότι κρατώντας τα δικά της πράγματα, μεταφράζεται σε πιο αξιόπιστη γραμμή παραγωγής και καλύτερα περιθώρια».

Η έλλειψη θύρας microSD, αφαιρούμενης μπαταρίας και στεγανοποίησης

Με λιγότερο ενθουσιασμό έγιναν δεκτά τα χαρακτηριστικά που είχαμε δει στα προηγούμενα κορυφαία Galaxy και απουσιάζουν από τις νέες συσκευές . Ο λόγος για τη θύρα microSD, την αφαιρούμενη μπαταρία και την ανθεκτικότητα στο νερό.

Όσον αφορά την μη αποσπώμενη μπαταρία, η επιλογή αποδόθηκε στις προσπάθειες της Samsung για ομορφότερο σχεδιασμό. «Απλά μην πετάξετε τα νέα τηλέφωνα στην τουαλέτα. Τον προηγούμενο χρόνο η Samsung μπορεί να είχε προσπαθήσει να σας πουλήσει ένα αδιάβροχο Galaxy, αλλά φέτος προτίμησε να σας πουλήσει ένα ομορφότερο», σημειώνει η Wall Street Journal.

Η Samsung παρέλειψε τη θύρα microSD για να μεγιστοποιήσει τη λέπτυνση της συσκευής, εκτιμά το Cnet, επισημαίνοντας όμως πως αύξησε την εσωτερική χωρητικότητα, κυκλοφορόντας εκδόσεις με 64GB και 128GB, εκτός των 32GB. Όσον αφορά τη στεγανοποίηση, το ίδιο site σημειώνει πως «η απάντηση της Samsung ήταν πως «η αδιαβροχοποίηση δεν είναι μέρος της ιστορίας το S6», εκτιμώντας πως δεν αποκλείεται η εταιρεία να κυκλοφορήσει μια άλλη έκδοση του κινητού στο μέλλον με έμφαση στην αντοχή.

Από την άλλη, το Gizmodo κάνει λόγο «για συσκευές με ημερομηνία λήξης», καθώς όταν η μπαταρία αδυνατίσει, η αλλαγή της δεν θα είναι εύκολη. Ωστόσο, και αυτό το site, αποδίδει το γεγονός στην επιθυμία της εταιρείας για ομορφότερο σχεδιασμό. «Από τη στιγμή που δεν χρειάζεται να σχεδιάζεις τηλέφωνο με αφαιρούμενο πίσω μέρος, ανοίγονται πολλές δυνατότητες. Το τηλέφωνό σου μπορεί να είναι ελαφρύτερο! Λεπτότερο! Η πίσω όψη μπορεί να φτιαχτεί από μέταλλο ή γυαλί αντί για το ευέλικτο με τρύπες πλαστικό».