Όλοι γνωρίζουν ότι τα Google Docs μπορούν να ανοίγουν, να τροποποιούν και να σώζουν έγγραφα που έχουν δημιουργηθεί στο Microsoft Office, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι αρκετό για τη Google. Η εταιρεία παρουσίασε ένα plug-in για το Office, το οποίο πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα τη συμβατότητα ανάμεσα στις δύο σουίτες.

Το εν λόγω plug-in παρακολουθεί την εξέλιξη ενός αρχείου που δουλεύεται στο Microsoft Office και κάθε φορά που ο χρήστης πατά Save, αποθηκεύεται μια κόπια και στο cloud των Google Docs. Έτσι, ο χρήστης έχει πάντα συγχρονισμένες κόπιες των εγγράφων του στο Internet και μπορεί να έχει πρόσβαση στα έγγραφά του ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, το χαρακτηριστικό αυτό βάζει τέλος σε ασυμβατότητες του τύπου “μου έστειλες ένα .docx αλλά εγώ έχω Office 2003 και δε μπορώ να το ανοίξω”. Ο συντάκτης του εγγράφου μπορεί πλέον να στέλνει σε κάθε ενδιαφερόμενο το link του αρχείου που δημιούργησε στο Office 2010 και ο παραλήπτης δε χρειάζεται καν να έχει εγκατεστημένη έκδοση του Office, καθώς το έγγραφο ανοίγει στα Google Docs.

Βέβαια, η ιδέα δεν είναι καινούργια. Η ίδια η Microsoft παρέχει ήδη δυνατότητα συγχρονισμού, ωστόσο η Google ισχυρίζεται ότι κάνει τη δουλειά καλύτερα από τη Microsoft. Μεταξύ άλλων, η Google υπογραμμίζει ότι η τεχνολογία της Microsoft δεν υποστηρίζει ακόμα το συγχρονισμό εγγράφων του Excel, σε αντίθεση με τα Google Docs.

Το μόνο μειονέκτημα που έχει αυτή τη στιγμή το Cloud Connect plug-in είναι το εξής. Αν ο χρήστης σώσει ένα αρχείο από το PowerPoint στα Google Docs και μετά τροποποιήσει αυτό το αρχείο με τον editor των Google Docs, οι αλλαγές δεν περνάνε στη native έκδοση του αρχείου. Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική έλλειψη, την οποία προφανώς θέλει να αντιμετωπίσει σύντομα η Google.

Το plug-in για το Office είναι αυτή τη στιγμή σε δοκιμαστικό στάδιο και αναμένεται να διατεθεί σε όλους μέσα στους επόμενους μήνες.
πηγή: pcmagazine