Μπορεί ο Opera browser να είναι κυρίως γνωστός για τις mobile εκδόσεις του, αυτό πάντως δε σημαίνει ότι η νορβηγική εταιρεία θέτει σε δεύτερη μοίρα τη desktop έκδοση. Η πρώτη beta του Opera 11 είναι γεγονός και φέρνει μαζί της αρκετές αλλαγές.

Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να αναφέρουμε το ολοκαίνουργιο extensions API στον νέο Opera, ενώ μια ακόμα αλλαγή που θα εκτιμήσουν δεόντως οι χρήστες του browser είναι τα tab stacks, μια μέθοδος ομαδοποίησης που μοιάζει με το Panorama του Firefox, αλλά βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην tab bar.

Επιπλέον, τα pinned tabs μεταφέρονται αυτόματα στην αριστερή πλευρά -άλλη μια ευπρόσδεκτη αλλαγή στη διαχείριση των tabs. Η αλλαγή, όμως, που είναι ίσως η σημαντικότερη έχει να κάνει με τα απαιτητικά plug-ins, όπως το Flash της Adobe. Στον νέο Opera, ο χρήστης έχει την επιλογή να φορτώνει αυτά τα plug-ins on demand, μέσω ενός checkbox στο Preferences Content. Σύμφωνα με τους μηχανικούς της εταιρείας, το χαρακτηριστικό αυτό αυξάνει τις επιδόσεις του browser έως και 30%.

Ο Opera 11 beta 1 διατίθεται για Windows και Mac OS X σε αυτή τη διεύθυνση.
πηγή: pcmagazine