Περισσότερες από 600.000 μονάδες αίματος, υπολογίζεται ότι χρειάζονται ετησίως για θύματα ατυχημάτων, ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, ασθενείς με νοσήματα του αίματος και μεταμοσχευμένους. Την ίδια ώρα το ποσοστό των ατόμων που δίνουν αίμα στην Ελλάδα αντιστοιχεί περίπου στο 6% του πληθυσμού.

Το χάσμα ανάμεσα στις ανάγκες σε αίμα και την εθελοντική αιμοδοσία επιχειρεί να γεφυρώσει μια ομάδα νέων ανθρώπων, που αποφάσισε να αξιοποιήσει την τεχνολογία προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο Γιώργος Σταυρόπουλος, ο Νικόλαος Μπέγετης, η Ναταλία Κρίτσαλη, ο Αλέξανδρος Σωτηρόπουλος, η Ναταλία Μπουγαδέλλη και ο Παναγιώτης Σφήκας, προχώρησαν στη δημιουργία του «Bloode», μιας κοινωνικής ηλεκτρονικής επιχείρησης που με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών προσπαθεί να καλύψει την ανάγκη για προσφορά αίματος, να οργανώσει το σύστημα αιμοδοσίας και να παρακινήσει τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ναταλία Κρίτσαλη, «η ιδέα προέκυψε το 2012 όταν εγώ και η Ναταλία Μπουγαδέλλη, μαθήτριες τότε, συζητούσαμε σχετικά με το πρόσφατο πρόβλημα υγείας συγγενικού προσώπου που είχε ανάγκη για μετάγγιση αίματος. Ο προβληματισμός μας σχετικά με αυτό το δυσάρεστο γεγονός οδήγησε στην ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο χρόνιο πρόβλημα της έλλειψης εθελοντών αιμοδοτών».

Δύο χρόνια μετά συγκροτήθηκε η ομάδα, στόχος της οποίας είναι «η δημιουργία μιας ενεργής διαδικτυακής κοινότητας ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν και η μέριμνα για επιβράβευση και αναγνώριση των προσπαθειών των μελών της κοινότητας», όπως τονίζει η Ναταλία.

Η ιδέα θα έχει κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς σύμφωνα με τους εμπνευστές της όλα τα έσοδα από δωρεές και διαφημίσεις θα επανεπενδύονται. «Δεν είναι δυνατόν σημαντικά προβλήματα της κοινωνίας να μένουν άλυτα ειδικά όταν κοστίζουν ανθρώπινες ζωές», υπογραμμίζουν τα μέλη της ομάδας και προσθέτουν: «Θέλουμε να καλλιεργήσουμε μια ανθρωπιστική παιδεία στην Ελλάδα».

Μέσω της ιστοσελίδας www.bloode.org, που λειτουργεί σε δοκιμαστική έκδοση και αναμένεται στην πλήρη μορφή της να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο, θα δημοσιοποιούνται εκκλήσεις για αίμα, θα ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι για δράσεις και εκδηλώσεις σχετικές με την αιμοδοσία, ενώ θα επιχειρηθεί και η συσπείρωση φορέων σχετικών με την εθελοντική αιμοδοσία.

Επόμενος στόχος της ομάδας είναι να δημιουργήσει μια εφαρμογή σε IOS και Android για έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

Το «Bloode» διακρίθηκε στο 1ο «Feast Athens», που διοργανώθηκε χτες στο «Impact Hub Athens». Στη διοργάνωση συμμετείχαν πέντε προτάσεις, οι εμπνευστές των οποίων είχαν την ευκαιρία μέσα σε δέκα λεπτά να παρουσιάσουν την ιδέα τους στους παρευρισκόμενους. Οι παρουσιάσεις συνοδεύονταν από δείπνο, με ελληνικά προϊόντα από όλη την Ελλάδα. Το «Bloode» που απέσπασε την προτίμηση του κοινού, θα λάβει ως χρηματοδότηση το ποσό που συγκεντρώθηκε από τη συμμετοχή των παρευρισκόμενων.

Το «Feast» διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη, όπου έκτοτε έχουν διεξαχθεί άλλα δύο δείπνα μικροχρηματοδότησης. Χτες ήταν η πρώτη διοργάνωση στην Αθήνα.