Η Apple παρουσίασε δύο νέα iPad, καθώς και δύο νέο μοντέλα υπολογιστών, iMac και Mac Mini, σε εκδήλωση στα γραφεία της εταιρείας, στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια.

Η εκδήλωση της Apple ξεκίνησε με τον Tim Cook να ανεβαίνει στη σκηνή, όπου ήδη βρίσκονταν στημένος ένας iMac 27 ιντσών και ένας φορητός που θυμίζει MacBook Pro.

Ο Cook ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στα νέα iPhone 6 και την επιτυχία που γνωρίζουν στις αγορές ανά τον κόσμο. Κατόπιν αναφέρθηκε στη νέα υπηρεσία που λανσάρει η εταιρεία, Apple Pay, η οποία δήλωσε ότι θα λανσαριστεί τη Δευτέρα

Κατόπιν, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, μίλησε για το νέο «έξυπνο» ρολόι, Apple Watch για το οποίο αναπτύχθηκε το WatchKit, ένα εργαλείο με το οποίο προγραμματιστές θα μπορούν να αναπτύξουν εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως εξήγησε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, ανέβηκε στη σκηνή ο Craig Federighi, προκειμένου να ενημερώσει για το νέο iOS 8, την επιτυχία που γνωρίζει και τις καινοτομίες που ενσωματώνει. Μετά το iOS, ο Federighi πέρασε στα χαρακτηριστικά του νέου λειτουργικού OS X Yosemite, σημειώνοντας ότι σήμερα ξεκινάει δωρεάν η διάθεσή του για τους χρήστες υπολογιστών της Apple.

Τα νέα iPad

Ολοκληρώνοντας ο Craig Federighi με το Yosemite και το iWork, στη σκηνή επέστρεψε ο Tim Cook. «Θα ήθελα να μιλήσω τώρα για το iPad», είπε.

«Το iPad είναι μια απλή και μαγική συσκευή. Ήταν πάντα μια μοναδική μείξη απλότητας και δυνατοτήτων. Μεταμορφώνει τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που δουλεύουμε, τον τρόπο που παίζουμε. Μεταμορφώνει τον τρόπο που επικοινωνούμε», τόνισε ο Cook και παρουσίασε στοιχεία πωλήσεων των tablet, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα έχουν πωληθεί πάνω από 225 εκατ. συσκευές.

«Τι κάνεις λοιπόν όταν κατασκευάζεις τα καλύτερα tablet στον κόσμο. Πώς τα κάνεις καλύτερα;», αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Κάνεις αυτό», δίνοντας έτσι το σήμα για να παιχτεί ένα βίντεο στο οποίο εμφανίστηκε η εικόνα του iPad Air 2.

Στη σκηνή ανέβηκε ο Phil Schiller, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το iPad Air 2 έχει πάχος 6,1 χιλιοστά, όντας 18% λεπτότερο από το πρώτο iPad air. «Το λεπτότερο tablet στον κόσμο», αναφώνησε.

Σύμφωνα με τον Schiller, το νέο iPad θα διαθέτει οθόνη 9,7 ιντσών με ειδική επίστρωση για τις ανακλάσεις, με αποτέλεσμα τη μείωσή τους κατά 56%. Επιπλέον, θα διαθέτει το νέας γενιάς επεξεργαστή A8X, που θα εξασφαλίζει 40% ταχύτερη επεξεργαστική ισχύ και 2,5 φορές βελτιωμένα γραφικά.

Επιπλέον, το iPad Air 2 θα διαθέτει το νέο M8 επεξεργαστή κίνησης που θα ανιχνεύει την κίνηση, θα διαθέτει διάφορους αισθητήρες και βαρόμετρο.

Όσον αφορά τη φωτογραφική μηχανή του νέου tablet, θα είναι μια νέα iSight κάμερα με ανάλυση 8 megapixel με δυνατότητα λήψης φωτογραφιών και βίντεο στα 1080p HD. Επιπλέον, θα διαθέτει και μια νέα FaceTime κάμερα στην μπροστινή πλευρά που χάρη στο μεγαλύτερο διάφραγμα θα είναι κατά 81% φωτεινότερη.

Ταχύτερη θα είναι και η συνδεσιμότητα της συσκευής, με 802.11ac WiFi.

Παράλληλα, το iPad Air 2 εξοπλίζεται με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων TouchID.

Το νέο tablet θα κυκλοφορεί σε ασημί, space gray καθώς και χρυσή απόχρωση, καθώς και σε εκδόσεις με 16, 64 και 128 GB. Η τιμή του στις ΗΠΑ θα ξεκινά από 499 δολάρια και θα φτάνει τα 699 δολάρια.

Χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες, ακολούθησε η αναφορά στο iPad mini 3, το οποίο θα διαθέτει οθόνη Retina 7,9 ιντσών, κάμερα 5 megapixel καθώς και αισθητήρα TouchID.

Θα κυκλοφορήσει σε τρεις εκδόσεις 16, 64 και 128 GB και στις ίδιες αποχρώσεις με το iPad Air 2. Η τιμή του θα ξεκινά στις ΗΠΑ από τα 399 δολάρια και θα φτάνει τα 599 δολάρια.

Οι νέοι υπολογιστές Mac

iMac με οθόνη Retina

Ο Phil Schiller ήταν αυτός που μίλησε για το iMac με οθόνη Retina. «Δεν είχε υπάρξει ποτέ οθόνη desktop σαν και αυτή», είπε αναφερόμενος στην 27ιντσή οθόνη με ανάλυση 5210 x 2880 pixels. «Αυτά είναι 14,7 εκατ. pixels. Είναι η μεγαλύτερης ανάλυσης οθόνη στον κόσμο. Την ονομάζουμε οθόνη Retina 5K», τόνισε.

Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου iMac, θα διαθέτει επεξεργαστή Intel i5 στα3.5GHz, ενώ όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να επιλέξουν έναν i7 στα 4GHz.

Για τα γραφικά, θα φροντίζει ένας Radeon R9 της AMD.

Ο νέος iMac με την οθόνη Retina 5K θα κοστίζει 2.499 δολάρια

Ο Mac Mini

Κατόπιν, ο Schiller ανακοίνωσε την αναβάθμιση του Mac Mini. Ο υπολογιστής αναβαθμίζεται με ταχύτερο επεξεργαστή Intel Core 4ης γενιάς, Intel Iris και γραφικά HD 5000, Wi-Fi 802.11 ac και δύο θύρες Thunderbolt. Η τιμή του θα ξεκινά από τα 499 δολάρια.

Ο Tim Cook επέστρεψε στη σκηνή για το κλείσιμο της εκδήλωσης. «Αυτή είναι η ισχυρότερη σειρά προϊόντων που είχε ποτέ η Apple. Πιστεύουμε ότι κάθε μία συσκευή έχει έναν πολύ σημαντικό ρόλο», δήλωσε τη στιγμή που πίσω του προβάλλονταν μια εικόνα με την πλαϊνή όψη των: Apple Watch, iPhone, iPad, MacBook και iMac.

«Αυτή η απίστευτη σειρά προϊόντων και το οικοσύστημα που τα υποστηρίζει είναι κάτι που μόνο η Apple μπορεί να δημιουργήσει. Έχουν σχεδιαστεί για να είναι απίστευτα προϊόντα μεμονωμένα, αλλά και ακόμη για να λειτουργούν απροβλημάτιστα μεταξύ τους», εξήγησε ο Cook. Κατόπιν ευχαρίστησε την ομάδα της Apple για τη δουλειά της και προσκάλεσε τους δημοσιογράφους να δουν από κοντά τη νέα οθόνη Retina 5K.