Εφιαλτικό σενάριο αποτελεί για την Ευρώπη η ενδεχόμενη επίθεση από χάκερ στα υπολογιστικά συστήματα που βοηθούν στην επικοινωνία μεταξύ των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. Έτσι διοργανώθηκε η άσκηση ετοιμότητας «Cyber Europe 2010» από το Κοινό Κέντρο Έρευνας (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Δικτύων (ENISA), η οποία έχει έδρα στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το επίκεντρο της άσκησης έγινε στα γραφεία της ENISA στην Αθήνα με εκπροσώπους των 27 κρατών – μελών και των τριών ακόμα χωρών που συμμετείχαν (Νορβηγία, Ισλανδία και Ελβετία).

Στην άσκηση συμμετείχαν 150 ειδικοί των συνολικά 70 κρατικών υπηρεσιών. Μέσα σε αυτούς ιδιαίτερο ρόλο στη διεξαγωγή και οργάνωση έπαιξαν οι Έλληνες επιστήμονες Βαγγέλης Ουζούνης και Παναγιώτης Τριμίτζιος.

Το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε 320 περιστατικά ασφάλειας του κυβερνοχώρου εξαιτίας συντονισμένης επίθεσης από χάκερ. Σε παρόμοια πραγματική περίπτωση οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί θα αντιμετώπιζαν μεγάλη δυσκολία στη πρόσβαση σε σημαντικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Σκοπός της άσκησης ήταν ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να αποκαταστήσουν την επικοινωνία τους χρησιμοποιώντας εναλλακτικές συνδέσεις.

Η άσκηση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς τα κράτη κατάφεραν να αποκαταστήσουν τα δίκτυα επικοινωνίας νωρίτερα από τον χρόνο που προέβλεπε το σενάριο.