Για ένατη χρονιά, η Microsoft Ελλάς ανακοίνωσε την επίσημη έναρξη του διεθνούς διαγωνισμού καινοτομίας «Imagine Cup» για το έτος 2011 και προσκαλεί τους Έλληνες φοιτητές να συμμετέχουν, καταθέτοντας τις δικές τους πρωτοποριακές εφαρμογές και λύσεις, που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων του πλανήτη.

Το 2010, έχοντας προσελκύσει περισσότερους από 325.000 συμμετέχοντες από 100 χώρες και πάνω από 1.000 από την Ελλάδα, το «Imagine Cup» αποτελεί τον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό τεχνολογίας για νέους, ειδικά όσον αφορά τις καινοτόμες λύσεις λογισμικού.

Φέτος, για ακόμη μία χρονιά, οι τοπικοί τελικοί θα αναδείξουν τα μεγαλύτερα ταλέντα ανά χώρα, ενώ οι καλύτεροι από ολόκληρη την υφήλιο θα συναντηθούν και θα διαγωνιστούν στους παγκόσμιους τελικούς, οι οποίοι θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο διαγωνισμός έχει ως κεντρικό θέμα «Φανταστείτε έναν κόσμο όπου η τεχνολογία θα συμβάλλει στη λύση των μεγαλύτερων σύγχρονων προβλημάτων», προσκαλώντας τους νέους επιστήμονες να προτείνουν λύσεις τεχνολογίας που θα υπηρετούν έναν από τους οκτώ Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (Millennium Development Goals), όπως αυτοί έχουν καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε.

Η Microsoft Ελλάς προσκαλεί τους Έλληνες φοιτητές να δηλώσουν συμμετοχή στο διαγωνισμό, εγγραφόμενοι μέσω της ιστοσελίδας www.imaginecup.com, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2011. Οι συμμετέχοντες φοιτητές θα εκπαιδευτούν δωρεάν σε τεχνολογίες ανάπτυξης και σχεδίασης λογισμικού από την Microsoft Ελλάς, μέσα από σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο τέλος Νοεμβρίου στην Αθήνα.

Οι φοιτητές μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στην ελληνική ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.imaginecup.gr. Στο Imagine Cup δικαίωμα συμμετοχής έχουν και καθηγητές, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν μέλη μιας ομάδας, με την ιδιότητα του μέντορα. Οι ελληνικοί τελικοί θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο του 2011 και η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη για να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους παγκόσμιους τελικούς.

Το Imagine Cup διοργανώνεται από το 2003 και η Ελλάδα συμμετέχει στο διαγωνισμό από το 2004, έχοντας αποσπάσει δύο φορές τιμητική διάκριση. Συγκεκριμένα, ελληνικές ομάδες έχουν κατακτήσει τη 2η και 3η θέση παγκοσμίως στην κατηγορία «Σχεδιασμός Λογισμικού» με τα έργα «Sign2Talk» το 2005 και «SmartEyes» το 2004.

Ιδιαίτερα θετικές κριτικές κέρδισε και το έργο «Touring Machine», το οποίο εκπροσώπησε τη χώρα μας στο διαγωνισμό το 2010. Οι νικητές του ελληνικού τελικού του «Imagine Cup» 2010 ήταν ο Γιώργος Καρακατσιώτης και ο Βαγγέλης Πτερνέας.