Σκούρα θα τα βρουν οι «άτακτοι» οδηγοί ανά την Ευρώπη από μια «έξυπνη» και «πολυτάλαντη» κάμερα της τροχαίας, που θα τους παρακολουθεί και θα βρίσκει κάθε παρασπονδία τους.

Η νέα γενιά καμερών αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου Asset, που χρηματοδοτείται με 8 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη δοκιμάζεται στη Φιλανδία και αναμένεται να έρθει στην υπόλοιπη Ευρώπη το 2013.

Η κάμερα θα ελέγχει την ταχύτητα του διερχόμενου αυτοκινήτου, θα «τσεκάρει» αυτόματα την πινακίδα του  για πιθανές παρασπονδίες (απλήρωτη ασφάλεια, χρωστούμενα τέλη), θα φωτογραφίζει το εσωτερικό του οχήματος για να διαπιστώσει αν ο οδηγός φοράει ζώνη, θα συνδέεται δορυφορικά (GPS) με τους ηλεκτρονικές υπολογιστές της αστυνομίας και θα στέλνει σήμα εντός δευτερολέπτων σε κάθε αρμόδια υπηρεσία για να ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τον οδηγό που παρανομεί. .

Είναι η πρώτη κάμερα «πολλαπλών καθηκόντων», που μπορεί να εντοπίσει και να καταγράψει ταυτόχρονα πολλές παραβάσεις και όχι μόνο την υπέρβαση του ορίου ταχύτητας. Το νέο σύστημα θα μπορεί να τοποθετηθεί στο εσωτερικό των περιπολικών της τροχαίας και οι πρώτες δοκιμές θα διαρκέσουν έως το Δεκέμβριο του 2011.

Το σύστημα καταστρέφει αυτομάτως τις εικόνες που τράβηξε, μετά από ένα μήνα, καθώς και όσες φωτογραφίες δεν δείχνουν κάποια παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.