Μια συναρπαστική νέα έρευνα δείχνει ότι οι υδροθερμικές αναβλύσεις στον βυθό του ωκεανού, που θεωρούνται από πολλούς ότι είναι το λίκνο της πρώιμης ζωής, παράγουν σπινθήρες – ηλεκτρικό ρεύμα – που θα μπορούσαν να βοηθήσει στη δημιουργία σύνθετων μορίων με βάση τον άνθρακα, που ενώθηκαν για να παράγουν αρχέγονες μορφές ζωή, καθώς και να προσφέρουν ενέργεια μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος. Τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια πριν, τέτοιες αναβλύσεις θα ήταν τα ιδανικά εκκολαπτήρια για τη ζωή, καθώς προσφέρουν ουσιαστικά όλες τα υλικά που χρειάζονται για την υποβοήθηση της αβιοτικής χημείας και την ξεκίνημα της φυσικής επιλογής.

Μια ομάδα λοιπόν με επικεφαλής τον Ryuhei Nakamura στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο αποκάλυψε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τέτοιες αναβλύσεις μπορούν να παράγουν ηλεκτρικούς σπινθήρες καθώς, επίσης, και να μεταφέρουν ορυκτά που περιέχουν σίδηρο, χαλκό και θείο από τα βαθιά, μέσα από τον φλοιό της Γης, στον πυθμένα της θάλασσας.

Αυτές οι ουσίες έχουν πολλά ηλεκτρόνια, γι αυτό και η ομάδα του Nakamura θέλησε να διαπιστώσει αν αυτά τα ηλεκτρόνια θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ηλεκτρικό ρεύμα στην ανάβλυση διεξάγοντας ηλεκτρικά πειράματα στο εργαστήριο με ένα είδος «καμινάδας» πλούσιας σε θείο, που είναι γνωστή ότι υπάρχει σε μια υδροθερμική διέξοδο στη μέση του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού – λέγεται και σκοτεινός καπνιστής.

Η ομάδα κατάφερε στο εργαστήριο να προσομοιώσει τις συνθήκες που βρίσκονται σε μια υδροθερμική διέξοδο όπως αυτή στον Ειρηνικό.

Η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τους επιστήμονες θα είναι να επιβεβαιώσουν ότι ο σκοτεινός καπνιστής στα βάθη του Ειρηνικού παράγει όντως ηλεκτρική ενέργεια, και δεν συμβαίνει μόνο στο εργαστήριο.

Πηγή: New Scientist, physics4u.gr