Την ώρα που κάθε αλληλουχία συμβόλων σε ένα κομμάτι χαρτί μπορεί με λίγη φαντασία να ιδωθεί ως μουσική, γιατί να μη μετατρέψουμε τα τατουάζ του σώματός μας σε πραγματικές παρτιτούρες;

Έτσι φαίνεται να σκέφτηκε ο μοσχοβίτης media artist και μουσικός Dmitry Mozorov («vtol») και μας χάρισε το αυτοσχέδιο ρομποτάκι του, έναν μηχανικό άθλο δηλαδή που έχει βαλθεί να σκανάρει τα τατουάζ μας, αναγνωρίζοντας τον ιδιαίτερο σχεδιασμό τους, και να τα μετατρέπει σε ήχους που βασίζονται στις πληροφορίες που λαμβάνει κάθε φορά από το χέρι μας.

Το όργανο συνδυάζει λοιπόν ρομποτικές τεχνολογίες και ανθρώπινο σώμα και τα «παντρεύει» σε μια ενιαία οντότητα σχεδιασμένη να αυτοματοποιεί τη δημιουργική διαδικασία παραγωγής μουσικής!

Ο μουσικός και το σώμα του μετατρέπονται λοιπόν σε ένα νέο δημιουργικό «υβρίδιο», την ίδια στιγμή που οι τεχνολογίες αναγνώρισης κίνησης του ρομπότ, που λειτουργούν όπως το Wii controller (και είναι πράγματι το controller του Wii!), παράγουν επιπρόσθετες μουσικές φράσεις βασισμένες στην κίνηση του χεριού στον χώρο.

Κι αν ο ήχος που παράγει η αυτοματοποιημένη συσκευή δεν μοιάζει ακριβώς με απαλό σόλο σαξοφώνου, είναι γιατί αλλού είναι το νόημα: στο να αντιληφθείς πώς «ακούγεται» ένα τατουάζ!

Και είπαμε, το «reading my body» κάνει πολλά περισσότερα από το να μετατρέπει «απλώς» (λες και είναι εύκολο!) τις σωματικές σημάνσεις σε ήχους, όσο κι αν το περίεργο αυτό ρομποτικό όργανο κάνει τον καλλιτέχνη να μοιάζει με cyborg.

Ακούστε και θα καταλάβετε…