Στο σημερινό κόσμο, υπάρχει ένας τομέας της τεχνολογίας που σχεδόν ποτέ δε μπορεί να είναι αρκετά γρήγορος, κι αυτός δεν είναι άλλος από τα ασύρματα δίκτυα που τροφοδοτούν τις έξυπνες κινητές συσκευές μας.

Παρά τις εξελίξεις που έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, εξακολουθούμε να χάνουμε το σήμα μας πολλές φορές, ακόμη και σε μεγάλες πόλεις, όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη, γράφει ο Kyle Russell στο Business Insider.

Ένα νέο startup ελπίζει να τα αλλάξει όλα αυτά.

Το «Artemis» ιδρύθηκε το 2011 και οι ιθύνοντες νόες που κρύβονται πίσω από αυτό εργάζονται επάνω στην τεχνολογία pCell, ένα νέο πρότυπο ασύρματης επικοινωνίας, που θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και την τεχνολογία 4G.

Τι είναι το pCell;

Οι πύργοι κυττάρων, όπως τους γνωρίζουμε σήμερα, μπορούν να οπτικοποιηθούν σαν τεράστιες κορυφές ομπρελών. Τοποθετούνται ο ένας αρκετά μακριά από τον άλλον, έτσι ώστε να μην «μπλέκονται» τα σήματα που εκπέμπουν, αλλά και αρκετά κοντά έτσι ώστε όταν μετακινείται κανείς από την ακτίνα κάλυψής τους να μπορεί να εξακολουθεί να λαμβάνει την υπηρεσία.

Η τεχνολογία του «Artemis» ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση κάθε φορητής συσκευής σε πλήρη ταχύτητα ανεξάρτητα από το πόσοι χρήστες χρησιμοποιούν το ίδιο ασύρματο φάσμα ταυτόχρονα.

Η ομάδα που κρύβεται πίσω από το αμερικανικό αυτό startup θέλει να αναπτύξει ένα δίκτυο από «κουτιά», στο μέγεθος routers (τα οποία ονομάζονται pWaves) και τα οποία θα παρέχουν πολύ καλύτερες υπηρεσίες σε μικρότερες περιοχές.

Αντί να εργάζονται κατά των παρεμβολών, τα pCells «αγκαλιάζουν» τη σύγκρουση των ραδιοκυμάτων και συνδυάζοντας τα εισερχόμενα σήματα από αρκετούς σταθμούς βάσης pWave, κάθε χρήστης pCell παίρνει το ισοδύναμο από το δικό του «personal cell» (εξού και το όνομα), που του παρέχει full bars σήματος LTE σε κάθε περίπτωση… κάνοντας τη φράση «έχω καλό σήμα» να σημαίνει λήψη σήματος 1.000 φορές πιο γρήγορο απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει.

Χρειάζεται να αποκτήσει κανείς καινούρια συσκευή για το pCell;

Όχι. Οι κατασκευαστές του Artemis το προσάρμοσαν έτσι ώστε να δουλεύει και με κοινές LTE συσκευές. Έτσι, όταν θα είναι έτοιμο, το iPhone ή η Android συσκευή σας θα είναι συμβατή. Αυτό σημαίνει ακόμη ότι θα μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί το κινητό του σε ένα δίκτυο pCell, αλλά αυτό θα μπορεί να λειτουργεί και σε άλλα μέρη, όπου υπάρχει η LTE κυψελοειδής υπηρεσία.

Σε πόσο καιρό θα είναι έτοιμη η υπηρεσία;

Το καταναλωτικό λανσάρισμα του pCell έχει προγραμματιστεί για το τελευταίο τρίμηνο του 2014, αρχικά στο Σαν Φρανσίσκο.

Η εταιρεία σχεδιάζει να τοποθετήσει τους πομπούς της σε 350 στέγες στην πόλη, ενώ θα συνεργαστεί με κάποια εταιρεία τηλεπικοινωνιών για την εμπορική λειτουργία των υπηρεσιών της.

Ο διευθύνων σύμβουλος του «Artemis», Steve Perlman, ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε όλες τις μεγάλες αγορές μέχρι το τέλος του 2015.