Αμερικανοί ερευνητές κατασκεύασαν το πρώτο ιπτάμενο ρομποτάκι που μπορεί, κουνώντας τα τεχνητά φτερά του, να αιωρείται με σταθερό τρόπο.

Η παγκόσμια πρωτοτυπία έγκειται στο ότι το «ορνιθόπτερο», αντίθετα με τις προηγούμενες ανάλογες προσπάθειες, δεν μιμείται τις κινήσεις των εντόμων στον αέρα, αλλά τον τρόπο που κολυμπούν οι μέδουσες στο νερό, σαν ομπρέλες που ανοιγοκλείνουν. Η ιπτάμενη «μέδουσα», συνολικού μήκους δέκα εκατοστών, είναι πιο σταθερή στο πέταγμα από ό,τι τα ρομπότ που έχουν σχεδιαστεί ως απομίμηση των εντόμων και των πουλιών.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τους Λαιφ Ρίστροφ και Στέφεν Τσίλντρες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Interface» της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC, το «Science» και το «Nature», δήλωσαν ότι, αντίθετα με προηγούμενα εγχειρήματα που είχαν αποτύχει, κατάφεραν η μικρή ρομποτική συσκευή τους να πραγματοποιεί μια σταθερή πτήση χάρη μόνο στην κίνηση των φτερών της, χωρίς να χρειάζεται πρόσθετους σταθεροποιητές και άλλους ενσωματωμένους πολύπλοκους μηχανισμούς ελέγχου.

Το κυρίως σώμα της συσκευής είναι κωνικού σχήματος και κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, οπότε ζυγίζει μόλις 2,1 γραμμάρια. Διαθέτει τέσσερα διάφανα φτερά σχήματος σταγόνας με πλάτος πέντε εκατοστά, κατασκευασμένα από φιλμ πλαστικού Mylar, ενώ η κίνηση γίνεται με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού κινητήρα.

Οι ερευνητές-προγραμματιστές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μπορούν να μεταβάλουν κατά βούληση την ταχύτητα και το μέγεθος του πλαταγίσματος των φτερών, ώστε το μικροσκοπικό ρομπότ να αιωρείται στάσιμο πάνω από ένα σημείο ή να αλλάζει κατευθύνσεις. Όταν οι αναταράξεις του αέρα το κάνουν να χάνει την ισορροπία του, εύκολα την ξαναβρίσκει (αντίθετα με τα ρομποτάκια σαν έντομα, που δύσκολα σταθεροποιούνται ξανά από μόνα τους).

Τέτοιου είδους συσκευές (mini-drones) μπορούν μελλοντικά να αξιοποιηθούν για κατασκοπευτικές δραστηριότητες από το στρατό ή για διάφορες άλλες εργασίες, όπως αποστολές έρευνας και διάσωσης, έλεγχο της ποιότητας του αέρα, παρακολούθηση της κίνησης των οχημάτων στους δρόμους κ.α.