Πολύ λίγες καταναλωτικά gadgets κατάφεραν να έχουν τόσο μεγάλη επίδραση στη βιομηχανία της τεχνολογίας όσο τα iPhones.

Ο browser Safari έδωσε την ευκαιρία για πρώτη φορά στους χρήστες του iPhone να έχουν πλήρη πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσα από μια φορητή συσκευή.

Το Multitouch έδωσε στο iPhone μια πραγματική εμπειρία αφής, και όχι μια μικρογραφία του πληκτρολογίου και του ποντικιού, γράφει ο Kyle Russer στο Business Insider.

To App Store (που βγήκε ένα χρόνο μετά το πρώτο iPhone) δημιούργησε μια τεράστια αγορά για να μπορούν οι προγραμματιστές να πωλούν τα προϊόντα τους.

Αυτά τα χαρακτηριστικά –και όλες οι συσκευές που ακολούθησαν τα βήματα του iPhone- ευθύνονται για τη μετέπειτα εμφάνιση των εφαρμογών, υπηρεσιών και τάσεων που έχουμε σήμερα στη βιομηχανία της τεχνολογίας.

1. Touch-based computing: Πολύ πριν παρουσιαστεί το iPhone το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς από ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο ήταν ένα πληκτρολόγιο και μια γραφίδα. Τα έξυπνα κινητά απλά δεν ήταν φιλικά προς το χρήστη, πριν την έλευση του iPhone.

2. The responsive web: Το iPhone ανάγκασε τους προγραμματιστές να δημιουργήσουν ιστοσελίδες που θα μπορούσαν να δείχνουν και να λειτουργούν το ίδιο καλά ή ακόμη καλύτερα σε μια φορητή συσκευή απ’ ό,τι σε μια οθόνη ενός υπολογιστή.

3. «Read-it-later» apps: Η επικεντρωμένη γύρω από το διαδίκτυο λειτουργία του iPhone έκανε δυνατή την ικανότητα αποθήκευσης ιστοσελίδων που συναντούσε κανείς σε έναν mobile web browser, προκειμένου να τις διαβάσει αργότερα στο σπίτι.

4. Όταν η Apple άνοιξε το πρώτο iPhone App Store το 2008, προσέφερε αυτόματα στους προγραμματιστές μία από τις μεγαλύτερες αγορές για την πώληση λογισμικού στην ιστορία της πληροφορικής, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας σε όλον τον κόσμο, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για άλλες παρόμοιες πλατφόρμες. Είχαν γίνει 50 δισ. downloads εφαρμογών από το App Store.

5. Χάρη στην επιτυχία του iPhone έχουμε σήμερα και τα iPad.

6. Πολλές εκδόσεις έκαναν τη μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή.

7. Χάρη στο iPhone υπάρχει η σειρά Galaxy της Samsung –ειδικά τα παλαιότερα μοντέλα (τα πρώτα Galaxy S και το λογισμικό τους) ήταν πολύ επηρεασμένα από το iPhone.

8. Η κατάχρηση της λέξης «καινοτομία» από όσους ασχολούνται με τις ειδήσεις από το χώρο της τεχνολογίας, κάθε φορά που η Apple παρουσιάζει τα νέα της προϊόντα.

9. Η οθόνη του iPhone ήταν πολλά βήματα μπροστά στην παρουσίαση εικόνων και βίντεο, κάτι που επέτρεψε σε άλλες εφαρμογές, όπως το Twitter και Facebook να γίνουν κάτι παραπάνω από απλά «γραπτές ενημερώσεις κατάστασης».

Πολλές εφαρμογές και υπηρεσίες δε θα είχαν σήμερα τους χρήστες ή τα έσοδα που έχουν αν τα έξυπνα κινητά δεν είχαν ακολουθήσει το παράδειγμα του iPhone.