Στόχος των ερευνητών στο χώρο της τεχνολογίας είναι να προσπαθούν να κάνουν ήδη γνωστές συσκευές μικρότερες και πιο πρακτικές . Στο πλαίσιο αυτό, επιστήμονες από το ολλανδικό πανεπιστήμιο Delft University of Technology δημιούργησαν το μικρότερο σύστημα τηλεχειρισμού στον κόσμο.

Ο τελικός στόχος των επιστημόνων είναι να δημιουργήσουν αρκετά μικρά MAV (μικρά εναέρια οχήματα) ώστε να χωρούν σε μια τσέπη. Ωστόσο, ακόμη και αν αυτό τελεσφορήσει το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να ικανοποιήσει, αν ο χρήστης θα καλείται να κουβαλάει ένα μεγάλο χειριστήριο του σκάφους. Έτσι, το πρόβλημα που τίθεται είναι η δημιουργία ένα συστήματος για πιλοτάρισμα, όσο το δυνατόν μικρότερο.

Το σύστημα που ανέπτυξαν ονομάζεται Lisa/S και ζυγίζει μόλις 1,9 γραμμάρια, ενώ το μέγεθός του είναι 2 x 2 εκατοστά. «Μέρος της πρόκλησης ήταν απλά να χωρέσουμε τα πάντα σε μια μικρή πλακέτα», περιγράφει ο επικεφαλής Bart Remes. «Έπρεπε να γράψουμε λογισμικό από το μηδέν που θα ενσωματωθεί στη μικρή πλακέτα και θα επικοινωνεί με το σταθμό εδάφους αλλά και με το όχημα την ίδια στιγμή».

Ο Remes εξήγησε πως ελπίζει να κάνει τα μικρά, τηλεχειριζόμενα σκάφη τόσο κοινά όπως είναι τα κινητά και τα laptops. Για να το πετύχει αυτό, «ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνουμε το λογισμικό διαθέσιμο για το κοινό, ώστε να μπορούν να δημιουργήσουν την επιτυχημένη εφαρμογή, όπως είναι το Facebook για τα smartphones», εξηγεί ο Remes.

Και πράγματι το σύστημα που δημιούργησαν επιτρέπει στα οχήματα να μένουν στον αέρα για περισσότερο χρόνο και να κουβαλάνε καλύτερης ποιότητας κάμερες και αισθητήρες.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε δοκιμαστική πτήση ενός τηλεχειριζόμενου σκάφους που χρησιμοποιεί το Lisa/S, καθώς και φωτογραφίες του συστήματος…