Ένας Παλαιστίνιος ειδικός στην πληροφορική που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε μια ευπάθεια στο Facebook, αναγκάστηκε να καταφύγει σε… ακραίες λύσεις καθώς οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον αγνοούσαν.

Η ευπάθεια του συστήματος που ανακάλυψε, επιτρέπει στον καθένα να «ποστάρει» ό,τι επιθυμεί στον «τοίχο» κάποιου ακόμη και αν δεν είναι «φίλοι» στο δίκτυο. Έτσι, μετά την αδιαφορία που επέδειξαν σύμφωνα με τα λεγόμενα του Shreateh οι υπεύθυνοι, κατέφυγε στα μεγάλα μέσα: Εκμεταλλευόμενος το κενό ασφαλείας, πόσταρε ένα μήνυμα στον τοίχο του ίδιου του Mark Zuckerberg, ιδρυτή του κοινωνικού δικτύου, με το οποίο τον ενημέρωνε για το πρόβλημα που βρήκε!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω από την επιμονή του επίμονου Παλαιστινίου, υπάρχει και οικονομικό κίνητρο, μιας και η γνωστοποίηση σφαλμάτων ασφαλείας στο δίκτυο, επιβραβεύεται με 500 δολάρια.

Ενώ ο Shreateh ενημέρωσε τους υπευθύνους, αποστέλλοντας και μια επίδειξη εκμετάλλευσης του σφάλματος στο προφίλ τρίτου, οι μηχανικοί ασφαλείας τον ενημέρωσαν ότι «συγγνώμη, αυτό δεν είναι σφάλμα». Αυτό ανάγκασε τον ίδιο να στείλει το μήνυμα στο Zuckerberg σημειώνοντας μάλιστα πως λυπάται αλλά «δεν είχα άλλη επιλογή».

«Μερικές μέρες πριν ανακάλυψα ένα σοβαρό κενό ασφαλείας στο Facebook που επιτρέπει σε χρήστες να κάνουν ποστ στο «χρονολόγιο» άλλων χρηστών του Facebook, ενώ δεν είναι στη λίστα των φίλων τους», σημείωσε ο Shreateh. «Εκτιμώ τον χρόνο που θα διαβάσεις αυτό και θα πεις σε κάποιον από την ομάδα της εταιρείας σου να επικοινωνήσει μαζί μου».

Μέσα σε λίγα λεπτά εκπρόσωπος ασφαλείας του Facebook τον κάλεσε αναζητώντας λεπτομέρειες για το κενό ασφαλείας, δήλωσε ο Shreateh, προσθέτοντας ότι σύντομα ο λογαριασμός που διατηρούσε στο δίκτυο απενεργοποιήθηκε.

Η απάντηση που δόθηκε τελικά στον Shreateh ήταν πως η αρχική του αναφορά δεν περιελάμβανε αρκετές τεχνικές πληροφορίες ώστε να αναλάβουν δράση οι υπεύθυνοι. Επιπλέον, ενημερώθηκε ότι δεν θα λάβει αμοιβή καθώς παραβίασε τους Όρους Χρήσεις της υπηρεσίας!