Στην υπηρεσία των ηλικιωμένων για την καθημερινή τους διαβίωση έχουν τεθεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ηλεκτρονικά συστήματα νέας τεχνολογίας ώστε να αποτρέπουν τυχόν ατυχήματα, να διευκολύνουν την κίνησή τους μέσα στην κατοικία τους, να παρέχουν δυνατότητες όπως η αποστολή ιατρικών δεδομένων ηλεκτρονικά στον θεράποντα ιατρό.

Τέτοιες τεχνολογίες ανιχνεύουν την κίνηση ενός ανθρώπου μέσα σε έναν σκοτεινό χώρο και ενεργοποιούν αυτόματα τον φωτισμό του δωματίου, κλείνουν άμεσα την παροχή ρεύματος στην ηλεκτρική κουζίνα αν αυτή παραμένει ανοιχτή για πολλή ώρα, προβλέπουν την κατασκευή επίπλων κουζίνας με ελεύθερο χώρο κάτω από το νεροχύτη ώστε να μετακινούνται εύκολα άτομα σε αναπηρικό καροτσάκι. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί επιδαπέδια συστήματα ανίχνευσης κίνησης ή ενδεχόμενης πτώσης, συστήματα συναγερμού ή ακόμη και παροχής τηλεβοήθειας από ειδικούς σε περίπτωση ανάγκης.

Πληροφορίες για τέτοιου είδους πρακτικές αλλά και τον τρόπο υλοποίησής τους θα δίνει από τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά πάσα πιθανότητα, ο Περιφερειακός Κόμβος Καινοτομίας, ένας φορέας που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο έργο «Innovage» που υλοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg ICV. Αποστολή του Κόμβου (Innovation Hub) θα είναι να φέρει κοντά τους εταίρους του προγράμματος, που είχε αντικείμενο τον εντοπισμό καλών πρακτικών για την ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων, με κάθε φορέα που επιθυμεί να τις υλοποιήσει (για παράδειγμα δήμους, περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, φορείς κοινωνικής ασφάλισης ή ακόμη και μεμονωμένους πολίτες).

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο τεχνικός σύμβουλος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, Νίκος Βασιλειάδης, όσοι ενδιαφέρονται για τέτοιου είδους τεχνολογίες θα μπορούν να λαμβάνουν πληροφόρηση για τις εταιρείες που τις αναπτύσσουν ώστε στη συνέχεια να έρχονται σε επαφή μαζί τους. Θα υπάρχει μάλιστα η δυνατότητα κάθε φορέας να ζητήσει από συγκεκριμένες εταιρείες που εδρεύουν εντός ή εκτός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εφαρμογές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες συγκεκριμένων πληθυσμών.

Δεδομένης της οικονομικής κρίσης αλλά και του κόστους που συνεπάγεται η αγορά και εφαρμογή νέων και καινοτόμων τεχνολογιών ο κ. Βασιλειάδης εκτιμά ότι μπορεί ένα τέτοιο εγχείρημα να μην είναι προσιτό στο ευρύ κοινό ωστόσο θα μπορούσαν να προκύψουν μεσοπρόθεσμα πολλαπλά οφέλη για κάποιον φορέα κοινωνικής ασφάλισης, για παράδειγμα, ο οποίος μέσω της εφαρμογής ενός ηλεκτρονικού συστήματος αποστολής ιατρικών δεδομένων από ηλικιωμένους ασθενείς σε γιατρούς θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά από έξοδα ιατρικών εξετάσεων και νοσηλείας.

«Ένας ηλικιωμένος υποβοηθείται σημαντικά όταν υποστηρίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να στέλνει απλά ιατρικά δεδομένα στο γιατρό του. Έτσι δεν χρειάζεται να επισκέπτεται συχνά το νοσοκομείο, ωστόσο βρίσκεται διαρκώς υπό ιατρική παρακολούθηση. Παράλληλα, συστήματα όπως αυτά που αναπτύσσονται υπό τον γενικό όρο “έξυπνο σπίτι” για την εξ αποστάσεως διαχείριση ηλεκτρικών συσκευών ή την αποστολή ηλεκτρονικών παραγγελιών στο σούπερ μάρκετ, μπορούν είτε να προλάβουν κάποιο ατύχημα είτε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σε κοινωνικές δομές φροντίδας ηλικιωμένων» σημείωσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση κεντρικός άξονας του ευρωπαϊκού έργου «Innovage» είναι η εφαρμογή αποτελεσματικών πρακτικών που υποστηρίζουν τη μεγαλύτερη αυτο-εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Σε επόμενη φάση, μάλιστα, δεν αποκλείεται και η ανάπτυξη εξειδικευμένων τεχνολογιών στο πλαίσιο του προγράμματος.