Να αναπτύξουν τις πιο καινοτόμες ιδέες τους για τις αερομεταφορές και να διαγωνιστούν για να αναδειχθεί εκείνος που μπορεί να δει την ιδέα του να υλοποιείται κάλεσε η γαλλική εταιρεία Airbus με τη συνεργασία της UNESCO φοιτητές αεροναυπηγικής και μηχανικούς από όλο τον κόσμο.

Ο διαγωνισμός «Fly Your Ideas» διανύει τον τρίτο του χρόνο και έχει στόχο να εμπνεύσει την επόμενη γενιά μηχανικών να χαράξουν το μέλλον της αεροναυπηγικής βιομηχανίας.

Οι ιδέες αυτής της χρονιάς στηρίζονται στην ανάγκη ενεργειακά φιλικών αερομεταφορών και περιλαμβάνουν κινητήρες που δουλεύουν με μεθάνιο, δραστηριότητες που χρησιμοποιούν τη θερμοκρασία του σώματος, ιμάντες αποσκευών που θυμίζουν air hockey και πολλά ακόμα.

«Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τη νέα γενιά να προσανατολιστεί σε πιο οικολογικές αερομεταφορές με τη σκέψη στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους», δήλωσε ο επικεφαλής της Airbus στον τομέα έρευνας και τεχνολογίας Dale King.

Από τα 618 σχέδια που υποβλήθηκαν από 82 χώρες επιλέχθηκαν αρχικά 100 και στη συνέχεια 5 φιναλίστ.

Η ομάδα CLiMA από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης υπέβαλε μία πρόταση για αεροσκάφος που κινείται με ένα μείγμα βιομεθανίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Οι συμμετέχοντες από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία πρότειναν ένα σύστημα μεταφοράς αποσκευών που λειτουργεί με αέρα, περίπου όπως το air hockey.

Η πρόταση της ομάδας από την Ινδία αφορά τη μείωση του θορύβου ενώ η ομάδα Flybrid από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο του Μιλάνου πρότεινε ένα συνδυασμό ηλεκτρικής και τουρμποκίνητης λειτουργίας για μικρά αεροσκάφη

Τέλος οι συμμετέχοντες από τη Μαλαισία είχαν μια πιο ρηξικέλευθη ιδέα: τη μετατροπή της θερμότητας του σώματος σε ηλεκτρισμό για τη λειτουργία μικρών ηλεκτρονικών συστημάτων και των μικρών λαμπτήρων που βρίσκονται στα καθίσματα.

Το μεγάλο βραβείο απέσπασε τελικά η βραζιλιάνικη συμμετοχή. Εκτός από το χρηματικό έπαθλο των 30.000 ευρώ, ειδικοί της Airbus θα επισκεφθούν το πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο για μία εβδομάδα εργαστηρίων και εκπαίδευσης.