Κάποια στιγμή και μάλλον σύντομα η Apple θα πρέπει να βγάλει το Mac Pro από τον «πάγο». Με τι θα το αντικαταστήσει είναι καθαρά στη σφαίρα της φαντασίας του καθενός αλλά θα είναι ωραίο να ξεκινήσει η Apple μια καινούργια σελίδα για το συγκεκριμένο μηχάνημα.

Το εξωτερικό του Mac Pro έχει πλέον κλείσει μια δεκαετία. Κανένα άλλο μηχάνημα της Apple εμφανισιακά και σχεδιαστικά δεν έχει μείνει για τόσο καιρό στάσιμο. Αρκεί να υπενθυμίσουμε πως έχει παραμείνει το ίδιο από την εποχή που η Apple δεν είχε στο εσωτερικό των μηχανημάτων της Intel επεξεργαστές.

Το μοντέλο που έχει διαθέσιμο η Apple στο Apple Store της δεν μπορεί να πωληθεί πλέον στην Ευρώπη μιας και απέτυχε να ακολουθήσει τα τωρινά standards της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις προδιαγραφές της ισχύς και των ανεμιστήρων. Εντύπωση προκάλεσε πως η απάντηση της Apple σε αυτό ήταν απλά να αποσύρει το μοντέλο από την ευρωπαϊκή αγορά αντί να ασχοληθεί με το σχεδιασμό του.

Κάποιος μπορεί να πει πως ο σχεδιασμός του είναι απλά ικανοποιητικός μιας και τον οφείλει στον Jonathan Ive αλλά κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως 10 χρόνια μετά πολλά έχουν αλλάξει ακόμη και σχεδιαστικά.

Ένα χαρακτηριστικό που κάνει το Mac Pro μοναδικό είναι πως ακόμη και σήμερα αποτελεί το δυνατότερο μηχάνημα της Apple. Τα 64-bit μοντέλα Mac Pro με ημερομηνία κυκλοφορίας το 2010 είναι πιο ισχυρά ακόμη και από το ταχύτατο 27 ιντσών iMac του 2012. Το Mac Pro σημαίνει απλά δύναμη ταχύτητα και επεκτασιμότητα. Βέβαια υπάρχει τεράστιος χώρος για να αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο τόσο με ένα ταχύτερο επεξεργαστή της Intel όσο και με μια μητρική που θα υποστηρίζει usb 3.0 και ταχύτερους σκληρούς δίσκους SATA.

Αν κρατήσουμε το απαντητικό email του Tim Cook σε ένα χρήστη Mac Pro που τον ρωτούσε για το μέλλον της σειράς μετά το περσινό WWDC τότε μπορούμε να είμαστε σχεδόν σίγουροι πως η Apple έχει να παρουσιάσει κάτι ακόμη για το Mac Pro. H Intel μέσα στον χρόνο θα παρουσιάσει νέα γενιά Xeon επεξεργαστών με υποστήριξη usb 3.0 και thunderbolt και έτσι υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι θα τους δούμε να δίνουν ζωή στα νέα Mac Pro.

H επεκτασιμότητα των Mac Pro είναι ακόμη ένα μοναδικό τους χαρακτηριστικό που επιτυγχάνεται μέσω των PCIe slots. Ίσως τα νέα μοντέλα να μην χρειαστούν μια τέτοια επεκτασιμότητα εν έτη 2013 μιας και τεχνολογίες όπως Fibre Channel και eSATA με thunderbolt υποστήριξη, καλύπτουν τις ανάγκες ακόμη και του πιο απαιτητικού χρήστη.

Αν βασιστούμε στο γεγονός πως η Apple έχει εγκαταλείψει την ιδέα των οπτικών δίσκων από τα τελευταία μοντέλα της τότε μάλλον δεν θα υπάρχουν και στα νέα Mac Pro. Αυτό σημαίνει αυτόματα ένα νέο σχεδιασμό του εξωτερικού με μικρότερες διαστάσεις. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς το γεγονός της σίγουρης ύπαρξης SSD δίσκων στο εσωτερικό τους, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως θα έχουμε να κάνουμε με ένα αποθηκευτικό τέρας με τα σημερινά 16 ΤΒ να φαίνονται λίγα.

Πηγή: greekapplenews.gr