Πολύς λόγος έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο για την τεχνολογία NFC, που κατά κόρον διαφημίζεται σε πάρα πολλές συσκευές Android αλλά για την οποία η Apple κρατάει μια αρνητική στάση για την ενσωμάτωση της στο iPhone και τελικά ίσως κάνει πολύ καλά.

H τεχνολογία NFC (Near Field Communications) αφορά την ασύρματη μετάδοση δεδομένων σε αποστάσεις έως 10 εκατοστά (συνήθως < 5 cm). Επιτρέπει την γρήγορη ανάγνωση/εγγραφή δεδομένων (σχετικά λίγων- ενδεικτικά 48B – 9kB) και εκλαμβάνεται ως απόδειξη φυσική παρουσίας. Επίσης, μπορεί να ενεργοποιήσει εύκολα υπηρεσίες.

Αξιοποιείται μέσω κινητών συσκευών και smartphones, όπως ενδεικτικά τα Nokia 6212, C7, N9, τα Samsung Galaxy S II, ΙΙΙ, IV, (Google) Nexus S, S5230, Blackberry Bold 9900, Sagem (Mobiwire) Cosy και πολλά ακόμη.

Σύμφωνα με τον Phil Schiller της Apple η τεχνολογία NFC δεν είναι η απάντηση για όλα και δεν δίνει λύση σε όλα τα προβλήματα των χρηστών και έτσι η Apple με την εφαρμογή της Passbook βοηθάει τον χρήστη σε πράγματα που πραγματικά έχει ανάγκη!

Σημερινή αναφορά του CBC News Canada απομυθοποιεί την ασφάλεια της τεχνολογία NFC μιας και αναφέρει πως μπορεί ο καθένας να κλέβει εξ’ αποστάσεως τα στοιχεία πιστωτικής κάρτας που διαθέτει RFID μέσω μιας απλής και μόνο εφαρμογής.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την κεραία επικοινωνίας κοντινού πεδίου (NFC) η οποία είναι ενσωματωμένη στο τηλέφωνο Galaxy SIII, ένα τεχνολογικό χαρακτηριστικό που διατίθενται σε πολλά τηλέφωνα που τρέχουν το λειτουργικό σύστημα της Google, το Android. Η κεραία συνήθως χρησιμοποιείται για να επιτρέψει σε δύο τηλέφωνα για να μιλήσουν ο ένας στον άλλο.

Ο Michael Legary έχει ερευνήσει υποθέσεις όπου τα τηλέφωνα σε συνδυασμό με αυτές τις εφαρμογές χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη απάτης με πιστωτικές κάρτες, και είπε ότι οι πληροφορίες που διαβάζουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αγοραστεί «οτιδήποτε, από ένα ποτό του 1,50 δολαρίου από ένα μηχάνημα, μέχρι laptop αξίας 4.000 έως 5.000 δολαρίων.»

Ο Legary είπε ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή (app) έχει γίνει εργαλείο για το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρώπη.

«Δεν χρειάζεται καν να σας μιλήσουν ή να σας αγγίξουν για να πάρουν πληροφορίες σχετικά με το ποιος είστε. Αυτό μπορεί να σας καταστήσει κάτι παραπάνω από στόχο για συγκεκριμένα είδη εγκλημάτων», είπε.

Αν και οι κεραίες NFC στα τρέχοντα smartphones πρέπει να είναι πολύ κοντά σε μια κάρτα, προκειμένου να δουλέψουν – όχι μακρύτερα από 10 εκατοστά – αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την επόμενη γενιά των Android smartphones.

Πηγή: greekapplenews.gr