Ειδικό φόρο στα smartphones και στις ταμπλέτες οφείλει να θεσπίσει η γαλλική κυβέρνηση, για να χρηματοδοτήσει τις τέχνες, και πρέπει επίσης να διαλύσει την κρατική υπηρεσία που παρακολουθεί τις μεταφορτώσεις στο Διαδίκτυο (downloads/uploads), σύμφωνα με μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που υποβλήθηκε σήμερα στον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Δεύτερη Πράξη της πολιτιστικής εξαίρεσης», περιλαμβάνει 80 προτάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η πολιτική της Γαλλίας για την επιδότηση των τεχνών στην ψηφιακή εποχή.

Επειδή οι χρήστες του διαδικτύου είναι απρόθυμοι να πληρώσουν για το ψηφιακό περιεχόμενο, είναι όμως πρόθυμοι να δαπανήσουν εκατοντάδες ευρώ σε smartphones και ταμπλέτες για να έχουν πρόσβαση σε αυτό, η κυβέρνηση θα πρέπει να φορολογήσει τις συσκευές αυτές, συστήνει η ομάδα των εμπειρογνωμόνων.

Τα έσοδα του φόρου θα δοθούν στους καλλιτέχνες και τους εκδότες που παράγουν το περιεχόμενο των έργων αυτών, σημειώνουν οι εμπειρογνώμονες, επικεφαλής των οποίων είναι ο Πιέρ Λεσκίρ, πρώην γενικός διευθυντής του δικτύου Canal+, όπως προστίθεται.

Η έκθεση, επίσης, εξέτασε την αποτελεσματικότητα του Hadopi, μιας υπηρεσίας που συστάθηκε πριν από τρία χρόνια για την «αστυνόμευση» του παράνομου κατεβάσματος ταινιών, μουσικής και τηλεοπτικών εκπομπών και την επιβολή προστίμου στους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες.

Τα αποτελέσματα ήταν μάλλον μικτά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι βρήκαν το κόστος της επιτήρησης των παράνομων μεταφορτώσεων «δυσανάλογο» σε σχέση με τα οφέλη και συνέστησαν τη διάλυση της υπηρεσίας.

Και ενώ συνιστά να παραμείνει το σύστημα των προστίμων, η ομάδα των ειδικών προτείνει να μειωθούν δραστικά οι ποινές, από το σημερινό ανώτατο όριο των 1.500 ευρώ σε 60 ευρώ. Επίσης τονίζει ότι δεν θα πρέπει να διακόπτεται η σύνδεση με το Διαδίκτυο των χρηστών που συλλαμβάνονται να κατεβάζουν παράνομα ψηφιακά αρχεία.