Το Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα που βασίζεται στις αρχές της κρυπτογραφίας και σε ένα ανοιχτού κώδικα, peer-to-peer πρωτόκολλο διαδικτύου. Η παρουσίαση του έγινε το 2009 από έναν προγραμματιστή με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Διεθνώς, τα Bitcoins μπορούν να ανταλλάσσονται μέσω του διαδικτύου, απευθείας μεταξύ των χρηστών, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιο ενδιάμεσο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, όπως για παράδειγμα μία τράπεζα. Για τη διευκόλυνση του εμπορίου, η μία μονάδα Bitcoin διαιρείται σε 100 εκατομμύρια μικρότερες μονάδες, με το όνομα satoshis, που η κάθε μία από αυτές ορίζεται από οκτώ δεκαδικά ψηφία.

Το Bitcoin δεν λειτουργεί σαν ένα τυπικό νόμισμα. Δεν έχει κεντρική τράπεζα και καμία κεντρική οργάνωση δεν επιβεβαιώνει, ούτε ελέγχει τις συναλλαγές. Αντιθέτως, το ψηφιακό νόμισμα βασίζεται σε ένα peer-to-peer δίκτυο εξυπηρετητών (servers) για τη μετάδοση και επιβεβαίωση των συναλλαγών.

Συνεπώς, ένα Bitcoin δεν τυπώνεται από ένα νομισματοκοπείο, αλλά δημιουργείται σε υπολογιστές μέσω μίας διαδικασίας που ονομάζεται mining (εξόρυξη). Κατά το mining, ένα υπολογιστικό σύστημα δημιουργεί blocks (τεμάχια) που έχουν σαν αποτέλεσμα την ανταμοιβή του χειριστή του συστήματος με μερικά νέα Bitcoins.Φυσικά υπάρχει ένας δικτυακός αλγόριθμος που φροντίζει να μην «κόβεται» συνεχώς νέο χρήμα.

Κάθε χρήστης έχει μία ξεχωριστή διεύθυνση στο δίκτυο του Bitcoin. Η διεύθυνση αυτή συνδέεται με ένα δημόσιο κλειδί, ενώ για κάθε διαφορετικό δημόσιο κλειδί πρέπει να έχουμε και το αντίστοιχο ιδιωτικό, το οποίο διατηρούμε μυστικό. Η αποστολή Bitcoins απαιτεί τη γνώση της διεύθυνσης του παραλήπτη, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα emails.

Φυσικά, πρόκειται για ένα νόμισμα, οπότε έχει νόημα να γίνεται λόγος για ισοτιμίες. Ένα Bitcoin μπορεί να μετατραπεί σε άλλα νομίσματα (δολάριο, ευρώ κτλ), όμως οι ισοτιμίες είναι αρκετά ασταθείς για την ώρα.

Στα αρνητικά της ιδέας του Bitcoin μπορούν να συμπεριληφθούν η πιθανή του χρήση σε παράνομες διαδικτυακές συναλλαγές, όπως το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή η διακίνηση ναρκωτικών. Επίσης, αυξάνει το ρίσκο για κακόβουλη πρόσβαση στον υπολογιστή μας, με σκοπό την κλοπή των χρημάτων μας.

Πρόσφατα είδαμε την τεράστια άνοδο του ψηφιακού νομίσματος, που συμπλήρωσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια συνολικής αξίας. Ωστόσο οι μεγάλοι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σε μία ενδεχόμενη επένδυση στο συγκεκριμένο νόμισμα.