Ένας πρώην υπάλληλος της Google, ο Bill Ferrell δημιούργησε τη δική του εταιρία ανάπτυξης εφαρμογών. Μάλιστα παρουσίασε την δοκιμαστική έκδοση μίας νέα εφαρμογής, με το όνομα Sherpa.

Η Sherpa, είναι μία δωρεάν εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα από τα emails του χρήστη και το ημερολόγιό του, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία του, έτσι ώστε να μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να αντλήσει πληροφορίες όπως για παράδειγμα για μία ενδεχόμενη πτήση ή ακόμα και να «σκεφτεί» μερικά βήματα μπροστά, όπως το να βρει ταξί για το αεροδρόμιο.

Η Google φαίνεται πως σκεφτόταν το ίδιο ακριβώς όταν κυκλοφόρησε το Google Now το περασμένο καλοκαίρι. Ωστόσο ο Bill Ferrell, πιστεύει πως το καταναλωτικό κοινό θα δείξει την προτίμησή του για το Sherpa, παρά τα χρήματα και τους πόρους που έχει η Google.

«Προσπαθούμε να καθορίσουμε ποιες είναι οι σχετικές πληροφορίες που θα πρέπει να επιστρέφει η εφαρμογή στους χρήστες», επισημαίνει ο Ferrell, ενώ συνεχίζει λέγοντας πως «χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες για την τοποθεσία σας, πως μπορούμε να βρούμε το σωστό χρόνο και χώρο ώστε να σας δώσουμε τις πληροφορίες που εσείς θέλετε;»

Η Sherpa χρησιμοποιεί μηχανές εκμάθησης, ώστε να μπορεί να αντιληφθεί το περιεχόμενο των emails σας, κατηγοριοποιώντας τα μηνύματα σας αναλόγως τον τύπο τους. Σύμφωνα με τον Ferrell, η Sherpa, το μόνο που χρειάζεται είναι να γνωρίζει που βρίσκεστε και για αυτό το λόγο χρησιμοποιεί πληροφορίες από το δίκτυό σας και τα σήματα του WiFi. Αυτές οι τεχνικές έχουν λιγότερη ακρίβεια από το GPS, όμως καταναλώνουν και λιγότερη ενέργεια.

Ο Ferrell, τέλος, οραματίζεται ακόμα περισσότερες λειτουργίες για το μέλλον. Για παράδειγμα, πηγαίνετε προς μία καφετέρια, όταν φτάσετε σε απόσταση κάποιων μέτρων από το μαγαζί, η Sherpa θα σας ρωτήσει τι καφέ θέλετε, μόλις μπείτε στο μαγαζί ο καφές σας θα είναι έτοιμος.

Πλέον ξεκίνησε μία δοκιμαστική έκδοση για το iPhone, με την εταιρία να σκοπεύει πολύ σύντομα να την διαθέσει για το ευρύ κοινό. Η χρηματοδότηση που κατάφερε να εξασφαλίσει η εταιρία άγγιξε τα 1.1 εκατομμύρια δολάρια.