Η πρόσφατη απόφαση που απαγόρευε το ξεκλείδωμα των κινητών τηλεφώνων είχε αναστατώσει το καταναλωτικό κοινό στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τους πολίτες να μαζεύουν 114.322 ηλεκτρονικές υπογραφές, για να είμαστε ακριβείς, και να στέλνουν το θέμα στον Λευκό Οίκο.

Η απαίτηση του κόσμου προς το Λευκό Οίκο, ήταν να επανεξετάσει την DMCA προστασία των κινητών τηλεφώνων και τελικά έλαβε θετική απάντηση με μια επίσημη επιστολή. Ο συγγραφέας της επιστολής είναι ο David R. Edelman, σύμβουλος για το Internet, την καινοτομία και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

“Ο Λευκός Οίκος συμφωνεί με τους 114.000 και πλέον, από εσάς που πιστεύετε ότι οι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να ξεκλειδώνουν τα κινητά τηλέφωνα τους, χωρίς να διατρέχουν τον κίνδυνο ποινικών ή άλλων κυρώσεων,” γράφει ο Edelman. Μάλιστα, η απάντηση ταιριάζει με αυτήν της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Πληροφοριών (NTIA).

Ο Edelman επίσης αναφέρει πως «η κυβέρνηση Οbama θα στηρίξει μια σειρά από προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, συμπεριλαμβανομένων των στενών νομοθετικών διορθώσεων στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, που καθιστούν σαφές πως, ούτε το ποινικό δίκαιο αλλά ούτε και οι “τεχνολογικές κλειδαριές” θα πρέπει να εμποδίζουν τους καταναλωτές από το να αλλάξουν φορείς όταν δεν δεσμεύονται πλέον από σύμβαση παροχής υπηρεσιών ή άλλη υποχρέωση».

Φυσικά. ακόμα δεν είναι τίποτα βέβαιο, όμως γίνεται ξεκάθαρο πως η συγκεκριμένη απόφαση θα δημιουργήσει μία αλυσίδα γεγονότων στην οποία η FCC και το Κογκρέσο δυνητικά θα διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο. Η συγκεκριμένη απόφαση όπως είναι φυσικό αντιμετωπίστηκε με χαρά και ανακούφιση από τους πολίτες, που βλέπουν την έμπρακτη ανταπόκριση, υποστήριξη αλλά και πρόσκληση για δράση, από την κυβέρνηση.