Στο μέλλον ίσως η επαφή μας με τους υπολογιστές να γίνει πολύ πιο άμεση απ’ ό,τι είναι σήμερα. Για κάτι τέτοιο μας προϊδεάζει μια πρωτότυπη συσκευή που παρουσιάστηκε στο τελευταίο συνέδριο TED στο Λος ‘Αντζελες.

Η συσκευή ονομάζεται «SpaceTop» και αποτελείται από μια διάφανη οθόνη, στην οποία προβάλλεται ένα 3D περιβάλλον εργασίας. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι, ότι οι λειτουργίες μπορούν να ελεγχθούν απλά με τα χέρια του χρήστη!

Η επίδειξη της συσκευής έγινε τον απόφοιτο του ΜΙΤ, Jinha Lee ο οποίος δημιούργησε το σύστημα, κατά τη διάρκεια πρακτικής στη Microsoft. Μέρος του σχεδίου, ήταν η δημιουργία μιας νέας μεθόδου για τη διεπαφή ανθρώπου-υπολογιστή.

Οι βασικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα για την αλληλεπίδραση με τον υπολογιστή, είναι το ποντίκι και οι οθόνες αφής. Ωστόσο, με τους τρόπους αυτούς λειτουργούμε σε δύο διαστάσεις. Το νέο σύστημα που ο Lee αποκαλεί «Holobook», επιτρέπει τον τρισδιάστατο έλεγχο, χρησιμοποιώντας μια διάφανη οθόνη LED, 3D γραφικά και μια κάμερα ελέγχου κίνησης.

«Με τα δύο μας χέρια μπαίνουμε στον ψηφιακό κόσμο», λέει ο Lee, περιγράφοντας τη μέθοδο.