Ερευνητές της Microsoft και του τεχνολογικού ινστιτούτου του Ισραήλ, Technion, δημιούργησαν ένα νέο λογισμικό που μπορεί να προβλέψει το πότε και που, θα εμφανιστεί μία ασθένεια ή μία πράξη βίας, βασιζόμενη στην εικοσαετή βάση δεδομένων των New York Times.

Ο επιστήμονας και συντονιστής στο τμήμα ερευνών της Microsoft, Eric Horvitz, τόνισε πως το νέο σύστημα μπορεί να βοηθήσει οργανισμούς στην πρόληψη ασθενειών και άλλων προβλημάτων δηλώνοντας πως «πραγματικά πιστεύω πως είναι μία σκιαγράφηση του τι πρόκειται να συμβεί. Κάποια στιγμή αυτού του είδους η εργασία θα επηρεάσει ακόμα και το πως θα πηγαίνουν τα πράγματα για τους ανθρώπους».

Το σύστημα έχει παρουσιάσει κάποια πολύ σημαντικά αποτελέσματα στις δοκιμές του μέχρι στιγμής. Για παράδειγμα, όταν επεξεργάστηκε στοιχεία του 2006 για την Αγκόλα, παρατηρώντας τα υψηλά επίπεδα ξηρασίας στην περιοχή, έδωσε προειδοποιητικό σήμα για υψηλή πιθανότητα πιθανότητα εμφάνισης χολέρας.

Μία δεύτερη παρατήρηση, το 2007 για μεγάλες καταιγίδες στην Αφρική, έκανε και πάλι το σύστημα να προειδοποιήσει για πιθανότητα εμφάνισης χολέρας στην Αγκόλα, πράγμα που μερικές εβδομάδες αργότερα επιβεβαιώθηκε.

Η έρευνα βασίζεται σε αρχεία των New York Times από τα τελευταία 22 χρόνια, από το 1986 έως το 2007, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί και πληροφορίες από το Internet ώστε να «εκπαιδευτεί» στο τι οδηγεί σε σημαντικά γεγονότα.