Δέκα Έλληνες επιστήμονες, με ηλικίες που δεν ξεπερνούν τα 25 χρόνια, ετοιμάζουν τον πρώτο δορυφόρο που θα φέρει την ελληνική σημαία στο διάστημα.

Ο καθηγητής Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο San Jose στην Καλιφόρνια, Περικλής Παπαδόπουλος, είναι ο επικεφαλής της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, με την ομάδα του να αποτελείται από ειδικούς σε θέματα ρομποτικής, ηλεκτρονικών συστημάτων, λογισμικών προγραμμάτων και επικοινωνίας.

Ο δρ. Παπαδόπουλος τόνισε πως «θέλω να δώσω κίνητρο στα νέα παιδιά στην Ελλάδα να συνεχίσουν να ονειρεύονται» και συνέχισε λέγοντας πως «πέρυσι είχα υλοποιήσει, μαζί με τους φοιτητές μου, την πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο εκτόξευση δορυφόρου μέσα από διαστημικό σταθμό. Το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο διάστημα κυμαίνεται στα 300-400 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο λόγω της μεγάλης αναμονής».

Ο Έλληνας καθηγητής πρότεινε την κατασκευή ενός μικροδορυφόρου, με κόστος 100.000 δολάρια, με την προϋπόθεση, αυτός να φέρει τα ελληνικά διακριτικά. Η NASA εκδήλωσε ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ, «χωρίς ενδοιασμούς», με την χρηματοδότηση του προγράμματος να γίνεται από έλληνες ομογενείς.

Ο μικροδορυφόρος θα φέρει την ονομασία «Λ-Sat», αφού το ελληνικό γράμμα «Λ» εμφανίζεται σε σημαντικές έννοιας της χώρας μας, όπως το ίδιο το όνομα της Ελλάς, ο Ήλιος και Λίθος (γη του φωτός). Η αποστολή είναι προγραμματισμένη για το 2014 με τον δορυφόρο να παραμένει στο διάστημα για περίπου 300 μέρες.

Στόχοι του θα είναι να εντοπίσει τις γεωγραφικές θέσεις των ελληνικών εμπορικών πλοίων, ώστε να παρέχει έγκυρη ενημέρωση για ενδεχόμενα πειρατείας, καθώς επίσης και ο έλεγχος της αντίδρασης του υλικού grapheme στην ηλικακή ακτινοβολία, υλικό από το οποίο θα αποτελούνται τα τρανζίστορ του μέλλοντος.

Σύμφωνα με το δρ. Παπαδόπουλο, τα άτομα που αποτελούν την ομάδα του, βρίσκονται εδώ και τρεις μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζονται πυρετωδώς για να φέρουν εις πέρας το μεγαλόπνοο σχέδιο.

Ο ίδιος δηλώνει πως «άλλοι με προσέγγισαν από μόνοι τους, ενώ άλλους τους προσέγγισα εγώ. Υπήρχαν συνομιλίες μέσω Skype και πραγματικά με κέρδισαν με τις γνώσεις, το ήθος και τη διάθεσή τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδιακασία για έκδοση σχετικών αδειών ώστε να μπορούμε να εργαστούμε στις εγκαταστάσεις της NASA».