Η Foxconn σχεδίαζε από τον Αύγουστο του 2011 να αντικαταστήσει μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού της με ρομπότ, κάτι που όπως φαίνεται θα γίνει αρκετά γρήγορα.

Προς το παρόν ο αριθμός των ρομπότ που εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες στα εργοστάσια της εταιρείας δεν ξεπερνά τα 10.000 αλλά μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκατασταθούν άλλα 20.000.

Πέρσι μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος της Foxconn, Terry Gou είχε ανακοινώσει πως μέχρι το 2014 σχεδιάζει να αντικαταστήσει συνολικά ένα εκατομμύριο εργάτες με ρομπότ.

Αυτά θα αναλάβουν τις περισσότερες εργασίες που έχουν να κάνουν με την κατασκευή συσκευών, την τοποθέτηση εξαρτημάτων, τη βαφή τους kai γενικά όσες εργασίες γίνονται μέχρι τώρα με το χέρι. Για αρχή τα ρομπότ θα λειτουργούν παράλληλα με τους εργαζομένους και δεν θα τους αντικαταστήσουν αμέσως.

Επειδή η εταιρεία απασχολεί συνολικά 1,2 εκατομμύρια εργαζομένους, η αντικατάσταση πολλών από αυτών αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Foxconn τα τελευταία χρόνια, τόσο με εξεγέρσεις και επεισόδια, όσο και με πολλές καταγγελίες για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Όλα αυτά έχουν αναγκάσει πολλούς κατασκευαστές που διαθέτουν συμβόλαιο με την εταιρεία να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και δεν αποκλείεται αυτός να είναι ο κύριος λόγος που ο Gou θέλει να μεταβεί σε μια πιο αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής.

Την ίδια στιγμή, στατιστικά της διεθνής ομοσπονδίας ρομποτικής δείχνουν ότι ο αριθμός των ρομπότ στην Κίνα αυξήθηκε κατά 75.000, σχεδόν 42% το 2011, σημειώνοντας μια άνευ προηγουμένου άνοδο στα 50 χρόνια της ιστορίας των ρομπότ στα εργοστάσια.

Η ομοσπονδία εκτιμά πως η χρήση τους θα συνεχίσει να αυξάνεται συνεχώς, κάτι που ενδέχεται να μειώσει σημαντικά, ή ακόμα και να σταματήσει την οικονομική άνθηση της χώρας.