Είναι γνωστό πως η αγορά υπολογιστών αντιμετωπίζει πρόβλημα, μια νέα έκθεση της Barclays Capital, όμως, δείχνει πως το μέλλον μπορεί να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τα PC.

Προειδοποιώντας πως οι πωλήσεις υπολογιστών «θα μειώνονται για πολλά χρόνια στο μέλλον» ο αναλυτής Ben Reitzes «φωτογραφίζει» αρκετούς παράγοντες της μείωσης αυτής, συμπεριλαμβανομένου του ολοένα και αυξανόμενου ενδιαφέροντος για τα tablets αλλά και τη σύγχυση των καταναλωτών για την τελευταία έκδοση των Windows.

«Μειώνουμε τις προβλέψεις μας για την περίοδο 2012-2016 λόγω των συνθηκών της μακροοικονομικής, τη σύγχυση γύρω από τα Windows 8, τη συνεχή άνοδο των tablets και μια επιμήκυνση που παρατηρείται στους κύκλους αντικατάστασης (hardware)» έγραψε ο Reitzes σε ερευνητικό σημείωμα.

Κατηγόρησε επίσης τη «μυωπική» βιομηχανία υπολογιστών πως δεν αναγνωρίζει, ούτε προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών στις φορητές συσκευές.

«Πιστεύουμε ότι η νέα γενιά καταναλωτών και εργαζομένων δεν χρησιμοποιούν υπολογιστές με τον ίδιο τρόπο με αυτούς που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν PCs την δεκαετία του ’90 – στηρίζονται περισσότερο σε κινητές συσκευές και στο cloud» , αναφέρει στην έκθεση.

«Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούμε πλέον να υπολογίζουμε πως η αγορά των PC θα παραμείνει στις 350 εκατομμύρια μονάδες το μήνα, και υποστηρίζουμε ότι ο κύκλος αντικατάστασης έχει επιμηκυνθεί κατά 1-2 χρόνια, γεγονός που οδηγεί στην απώλεια 50-100 εκατομμυρίων μονάδων σε ετήσια βάση μέχρι το 2015».

Το σημαντικότερο όμως για τον αναλυτή είναι πως οι ίδιες οι κατασκευάστριες εταιρείες δεν το αναγνωρίζουν αυτό. Όπως λέει, «οι περισσότεροι “παίκτες” της βιομηχανίας υπολογιστών ακόμα δεν φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, και δεν διαθέτουν σχέδια έκτακτης ανάγκης».

Η πρόβλεψη του Reitzes για τις ετήσιες πωλήσεις του 2012 ήταν κατά 3% μειωμένες σε σχέση με πέρσι, στις 352 εκατομμύρια μονάδες, ενώ το 2013 η αγορά αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση της τάξης του 4%, περίπου 338 εκατομμύρια μονάδες.