«Στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να ακούσει τις κραυγές σου». Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία διαφημίστηκε η ταινία «Alien» του James Cameron, το 1979. Σήμερα, 34 ολόκληρα χρόνια μετά, επιστήμονες αποφάσισαν να μάθουν αν αυτό ισχύει!

Η ομάδα Spaceflight του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πρόκειται σύντομα να διεξάγει ένα αρκετά αλλόκοτο πείραμα, στο οποίο μάλιστα μπορείτε και εσείς να συμμετάσχετε!

Η ιδέα του πειράματος είναι αρκετά απλή. Οι επιστήμονες θέλουν να καταγράψετε την πιο τρομακτική, δυνατή και «δημιουργική» κραυγή σας και να την ανεβάσετε στο YouTube. Έπειτα θα επιλέξουν τις 19 καλύτερες, θα τις τοποθετήσουν σε μια συσκευή Android και θα τις στείλουν στο διάστημα μέσα σε έναν νανοδορυφόρο.

Στη συνέχεια θα αναπαράγουν τα ηχητικά αρχεία μέσω των ηχείων του τηλεφώνου και θα προσπαθήσουν να καταγράψουν τον ήχο (εάν υπάρξει) μέσω ενός εξωτερικού μικροφώνου, ώστε να ανακαλύψουν τελικά αν θα σας ακούσει κανείς στην περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο ουρλιάξετε στο διάστημα.

Η θεωρία βέβαια λέει πως τα κύματα του ήχου δεν μπορούν να διαδοθούν στο κενό του διαστήματος, οπότε δεν είμαστε σίγουροι το τι ακριβώς περιμένουν να ανακαλύψουν οι επιστήμονες.

Πέρα από τις κραυγές πάντως, η ομάδα θέλει ακόμα να «δοκιμάσει» την απόδοση ενός Android smartphone ως νανοδορυφόρου, ο οποίος μάλλον είναι και ο πραγματικός σκοπός του πειράματος.

Ελπίζουν ότι η συσκευή θα λειτουργεί τόσο καλά στο διάστημα, ώστε να μπορέσουν να απενεργοποιήσουν το μικροϋπολογιστή του δορυφόρου και να τον χειριστούν, έστω και εν μέρει, μόνο με τη χρήση του τηλεφώνου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του project στο screaminspace.com.