Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός και αισιόδοξος για το μέλλον του Facebook εμφανίστηκε ο Mark Zuckerberg μιλώντας στην εκδήλωση «Startup School» στο πανεπιστήμιο του Stanford.

«Είναι κάτι αντίστοιχο με το νόμο του Moore προσαρμοσμένο στα κοινωνικά δίκτυα» είπε ο ιδρυτής του μεγαλύτερου κοινωνικού δικτύου. «Αναμένουμε το ρυθμό του sharing να αυξάνεται σημαντικά κάθε χρόνο. Έτσι σε δέκα χρόνια από τώρα, οι άνθρωποι θα μοιράζονται χίλιες φορές περισσότερα πράγματα από ό,τι σήμερα».

Ο ιδρυτής του Facebook αναφέρθηκε επίσης και στα πρώτα βήματα του δημοφιλέστερου κοινωνικού δικτύου, μιας και η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην παροχή κινήτρων σε προγραμματιστές να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

Τόνισε ξανά και ξανά πως δεν σκόπευε το Facebook να εξελιχθεί ως μια τεράστια επιχείρηση που είναι σήμερα. Αρχικά ήταν απλά ένα «project».

«Ξεκίνησα το Facebook γιατί ήθελα να το χρησιμοποιήσω στο κολέγιο» είπε. «Δεν θέλαμε να ξεκινήσουμε μια επιχείρηση. Είχα ένα φίλο που πηγαίναμε για πίτσα κάθε βράδυ και θυμάμαι που του είπα ότι δούλευα επάνω στο Facebook και ότι θα ήταν μια “cool” υπηρεσία για το Harvard».

Ο Zuckerberg είχε υπολογίσει όμως από νωρίς τις δυνατότητες της ιδέας μιας υπηρεσίας σαν το Facebook, η οποία θα μπορούσε να εφαρμοστεί και πέρα από το κολέγιο του, αλλά δεν πίστευε ότι αυτό ήταν κάτι που θα έκανε ο ίδιος.

«Νόμιζα ότι με το πέρασμα του χρόνου κάποιος άλλος θα έχτιζε μια έκδοση του [Facebook] για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά όχι εμείς, ίσως μια μεγάλη εταιρεία όπως η Microsoft».

Τελικά όμως το Facebook εξελίχθηκε σε μια μεγάλη εταιρεία με μετοχές στο χρηματιστήριο και πάνω από ένα δισεκατομμύριο μέλη. Ο Zuckerberg δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους λόγους που πιστεύει ότι οφείλεται η μεγάλη αυτή επιτυχία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός πως ξεκίνησαν με μικρές φιλοδοξίες, από σχολή σε σχολή και από server σε server έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο.

Εάν είχαν ξεκινήσει από την αρχή με το σκεπτικό της δημιουργίας μιας μεγάλης επιχείρησης, τα πράγματα σήμερα μπορεί να ήταν εντελώς διαφορετικά.