Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τον χρόνο παραμονής των χρηστών του στην υπηρεσία του, το YouTube ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει να κατατάσσει τα videos όχι με βάση των αριθμό των επισκεπτών τους αλλά τον συνολικό χρόνο παρακολούθησης τους από τους χρήστες.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου χρήστες ανοίγουν ένα video αλλά μέσα στα πρώτα δευτερόλεπτα το κλείνουν αφού ανακαλύπτουν πως δεν τους ενδιαφέρει. Με το παλιό σύστημα, τέτοια «clicks» μετρούσαν κανονικά στους συνολικούς επισκέπτες του κάθε video, αυξάνοντας την δημοτικότητα του ακόμα και αν η πλειοψηφία των θεατών το έκλεινε μέσα στο πρώτο δευτερόλεπτο.

Αυτό δημιουργούσε πρόβλημα και στο σύστημα αναζήτησης, αφού εμφάνιζε στην κορυφή των αποτελεσμάτων πολλά video που στην πραγματικότητα δεν ενδιέφεραν τους χρήστες. Η νέα αλλαγή υπόσχεται να εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.

Παρόμοια κίνηση είχε πραγματοποιήσει η εταιρεία στο σύστημα προτάσεων άλλων video που εμφανιζόντουσαν στην ιστοσελίδα της, η οποία πέτυχε τον σκοπό της, να παρατείνει δηλαδή την παραμονή των χρηστών στην υπηρεσία. «Αυτές οι αλλαγές βοηθούν στην ανάδειξη των video που όντως παρακολουθούν οι χρήστες, και όχι αυτών που απλά ανοίγουν και κλείνουν» δήλωσε η εταιρεία.

Για να βοηθήσει τους δημιουργούς video να προσαρμοστούν στο νέο σύστημα κατάταξης, το YouTube πρόσθεσε ένα ακόμα χαρακτηριστικό στο YouTube analytics το οποίο μετρά τον συνολικό χρόνο θέασης των video τους.