Ο Επίτροπος Πληροφορικής της Μεγάλης Βρετανίας, Cristopher Graham, ανακοίνωσε πως το γραφείο του ελπίζει στο άμεσο μέλλον να αναπτύξει ένα νέο ενημερωτικό πρόγραμμα για τους μαθητές. Σκοπός της επιτροπής είναι από το επόμενο σχολικό έτος να παρέχεται ενημέρωση στους μαθητές για τους κινδύνους του Facebook, των κοινωνικών δικτύων και γενικότερα των δεδομένων που μοιράζονται τα παιδιά στο internet.

Σκοπός του νέου προγράμματος θα είναι ακόμα η ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των παιδιών, τα οποία σύμφωνα με τον επίτροπο θα πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουν για αυτά οι εταιρείες του διαδικτύου ενώ θα μπορούν να απαιτούν την διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων από τις ανάλογες ιστοσελίδες. Αναφερόμενος μάλιστα στις εταιρείες αυτές, ο Graham δήλωσε πως «θα πρέπει να αρχίσουν να φέρονται στους πελάτες τους ως ενήλικες».

Ο Επίτροπος προέβη σε αυτές τις δηλώσεις με αφορμή την δημοσίευση μιας έρευνας της Deimos με όνομα The Data Dialogue. Σύμφωνα με αυτή, ένας στους πέντε ενήλικες δεν νοιώθει άνετα με τα δεδομένα που θα κληθεί να δημοσιεύσει στο διαδίκτυο μέσα την επόμενη δεκαετία, ενώ μόνο το 27% των ενηλίκων αναγνωρίζουν πλεονεκτήματα στην παροχή προσωπικών δεδομένων σε supermarkets.

Παράλληλα ο Ronan Dunne, γενικός διευθυντής της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας O2, η οποία και χρηματοδότησε την έρευνα, είπε πως «οι εταιρείες έχουν αποτύχει να αποδείξουν στους καταναλωτές πως υπάρχει χρησιμότητα στην κοινοποίηση των δεδομένων τους».