Οι Περσείδες, τα εντυπωσιακά μετέωρα του καλοκαιριού, προσφέρουν και εφέτος ένα όμορφο θέαμα στους λάτρεις της αστρονομίας, αλλά και στους απανταχού… ρομαντικούς! Είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να χαρακτηριστεί «δημοφιλές» επειδή είναι ορατό με γυμνό μάτι.

Οι Περσείδες είναι μια βροχή διαττόντων. Δεν πρόκειται για αστέρια που πέφτουν και ίσως είναι άσκοπο να κάνετε ευχές περιμένοντας να πραγματοποιηθούν. Οι διάττοντες είναι μικρά υπολείμματα του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ τα οποία εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με μεγάλη ταχύτητα και καίγονται, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Ορισμένα είναι αρκετά μεγάλα σε μέγεθος και πέφτουν στη Γη ως μετεωρίτες. Τα περισσότερα, ωστόσο, είναι μικροσκοπικά και δεν φθάνουν στην επιφάνεια της Γης.

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τάτλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο εδώ και χίλια περίπου χρόνια αφότου εγκατέλειψε τον κομήτη. Η Γη, κατά την περιστροφή της γύρω από τον Ήλιο, «συναντά» αυτά τα υπολείμματα.

Η βροχή των Περσειδών αρχίζει κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου και κορυφώνεται από τις 9 έως τις 14 Αυγούστου. Σε αυτό το διάστημα, οι παρατηρητές μπορούν να δουν περίπου ένα μετέωρο κάθε λεπτό. Το φαινόμενο είναι ορατό κυρίως στο Βόρειο Ημισφαίριο και η καλύτερη ώρα για την παρατήρησή του είναι πριν την αυγή. Ειδικά εφέτος, οι συνθήκες είναι ιδανικές, καθώς αυτές τις ημέρες δεν έχει φεγγάρι και ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός.

Μία λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες είναι «Δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου», καθώς στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του.