Με την κυκλοφορία του iPhone 4 το 2010 έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της στις συσκευές της Apple η microSIM, μια μικρότερη έκδοση της κλασικής κάρτας SIM που χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να συνδεθούν με το δίκτυο. Η χρήση της microSIM καθιερώθηκε κυρίως για λόγους χώρου, αφού ήταν αισθητά μικρότερη από τις συμβατικές.

Στο επόμενο τηλέφωνο της Apple φημολογείται έντονα πως θα χρησιμοποιούνται ακόμα μικρότερες κάρτες, οι nanoSIM. Αρκετά μικρότερες, κατά 40% από τις microSIM, θεωρούνται ιδανική λύση για το iPhone 5 δεδομένου ότι η αμερικάνικη εταιρία θέλει να μειώσει αισθητά τον όγκο της συσκευής.

Το κατά πόσο βέβαια λίγα χιλιοστά μπορούν να κάνουν τη διαφορά είναι κάτι που μόνο η Apple γνωρίζει. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν πως το όλο εγχείρημα είναι απλά ένα κόλπο μάρκετινγκ της εταιρίας προκειμένου να διαφοροποιείται από τον ανταγωνισμό.

Η nanoSIM καθιερώθηκε ως στάνταρ στις αρχές Ιουνίου και σύμφωνα με τους Financial Times, πολλοί ευρωπαίοι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη παραγγείλει δεκάδες χιλιάδες κομμάτια.

Μπορεί η χρήση nanoSIM στο νέο iPhone να μην έχει επιβεβαιωθεί ακόμα επίσημα (μην ξεχνάμε πως η Apple τηρεί σιγή ιχθύος για τα μελλοντικά της σχέδιά), είναι πολύ πιθανόν όμως οι παραγγελίες να γίνονται με εντολές της ίδιας της Apple.

Ο λόγος για μια τέτοια κίνηση είναι καθαρά πρακτικός, για να μην βρεθούν προ εκπλήξεως οι πάροχοι και ξεμείνουν από stock καρτών όταν κυκλοφορήσει το νέο τηλέφωνο. Το αν οι φήμες ισχύουν ή όχι θα το μάθουμε στην επίσημη παρουσίαση της Apple οπότε υπομονή μέχρι τότε…

Πέρυσι μάλιστα η Apple κατοχύρωσε μια πατέντα για ενσωμάτωση των καρτών SIM μέσα στη motherboard του κινητού. Αυτό σίγουρα θα ελευθέρωνε ακόμα περισσότερο χώρο στο σώμα της συσκευής, δεν γνωρίζουμε όμως τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια κίνηση στους συνδρομητές, ιδίως σε όσους διατηρούν πάνω από μια σύνδεση κινητής και μόνο μια συσκευή, αλλάζοντας κάρτα όποτε χρειαστεί.