Ένας Αμερικανός gamer, o Craig Smallwood, κατέθεσε πριν περίπου ένα χρόνο μήνυση κατά της εταιρείας NC Interactive, κατηγορώντας την για τις ψυχοκοινωνικές διαταραχές που του προκάλεσε η πολύωρη ενασχόλησή του με το παιχνίδι Lineage II.

Μπορεί στην άδεια χρήσης του παιχνιδιού ν’ αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν έχει ευθύνη για βλάβες που δύνανται να προκληθούν στο χρήστη από το παιχνίδι και στις περισσότερες περιπτώσεις η δήλωση αυτή είναι αρκετή για να αποποιηθεί των όποιων ευθυνών της η εκάστοτε εταιρεία, όμως  ο Smallwood αξιοποιώντας το δαιδαλώδες νομικό καθεστώς των ΗΠΑ με τις διαφοροποιήσεις από πολιτεία σε πολιτεία κατάφερε να κρατήσει την υπόθεση ζωντανή και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τελικά την NC Interactive στις δικαστικές αίθουσες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Αμερικανός στη μήνυσή του αναφέρει μια σειρά συμπτωμάτων, τα οποία αποδίδει στις 20.000 ώρες που αφιέρωσε στο παιχνίδι. Οι συναισθηματικές διαταραχές που του προκάλεσε το Lineage II δεν του επιτρέπουν πλέον να ντυθεί, να πλυθεί και να επικοινωνήσει με τους γύρω του και εντέλει τον οδήγησαν σε ψυχιατρική κλινική για «αποτοξίνωση» από το παιχνίδι.