proho.gr

Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις που έχουν ήδη υιοθετήσει ή σκοπεύουν να υιοθετήσουν τεχνολογίες virtualization δεν προτίθενται να υλοποιήσουν λύσεις για την ασφάλεια των εικονικών τους περιβαλλόντων.

Αυτό το ανησυχητικό στοιχείο προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της O+K Research σχετικά με τις τεχνολογίες virtualization. Στην έρευνα συμμετείχαν επαγγελματίες της πληροφορικής που εργάζονται σε μεσαίου και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν ήδη εικονικές υποδομές ή σχεδιάζουν να αποκτήσουν το επόμενο διάστημα.

Η έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2012, αποκαλύπτει ότι υιοθέτηση εικονικών υποδομών είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Συγκεκριμένα, το 62% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων υλοποιεί ή έχει ήδη υλοποιήσει λύσεις server virtualization, το 35% σχεδιάζει να υλοποιήσει virtual desktop υποδομές και το 33% σχεδιάζει να αξιοποιήσει λύσεις virtualization για την αποθήκευση δεδομένων.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης ότι η εμπειρία χρήσης τεχνολογιών virtualization είναι σε σημαντικά επίπεδα. Στην Ευρώπη, η μέση εμπειρία χρήσης βρίσκεται μόλις κάτω από τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Το 42% των ευρωπαίων επαγγελματιών της πληροφορικής πιστεύει ότι οι κίνδυνοι για την ασφάλεια των συστημάτων είναι λιγότεροι ή σημαντικά λιγότεροι σε ένα εικονικό περιβάλλον, σε σχέση με τις φυσικές υποδομές. Μόλις το 36% πιστεύει ότι οι κίνδυνοι ασφάλειας είναι τουλάχιστον ίδιοι, μια αντίληψη που πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα.

Το ποσοστό υιοθέτησης της εξειδικευμένης τεχνολογίας ασφάλειας στα εικονικά περιβάλλοντα είναι ανησυχητικά χαμηλό. Το 55% των ευρωπαϊκών εταιρειών είτε δεν ενδιαφέρεται καθόλου για λύσεις ασφαλείας εικονικών υποδομών που δεν απαιτούν την εγκατάσταση agents ή ενδιαφέρονται, αλλά δεν σχεδιάζουν να τις υιοθετήσουν.
Μόλις το 18% των ευρωπαϊκών εταιρειών απάντησε ότι έχει ήδη υλοποιήσει τέτοιου είδους λύσεις.