Την περασμένη εβδομάδα, ένας Αυστραλός χάκερ ανακοίνωσε ότι κατάφερε να «σπάσει» το PlayStation 3, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αντιγραμμένα παιχνίδια στην κονσόλα της Sony. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδιαίτερα απλή στην υλοποίηση και εφαρμογή της και όπως είναι λογικό τράβηξε την προσοχή πολλών κατόχων PlayStation 3. Παράλληλα, όμως, προκάλεσε και την αντίδραση της Sony.

Το «σπάσιμο του PS3 γίνεται με ένα USB dongle, το οποίο εδώ και λίγες ημέρες πωλείται στην Αυστραλία έναντι 170 δολαρίων. Όπως είναι λογικό, η κυκλοφορία του εν λόγω προϊόντος δεν ενθουσίασε τη Sony, η οποία κινήθηκε αμέσως δια της νομικής οδού. Η εταιρεία εξασφάλισε μια δικαστική απόφαση η οποία βάζει προσωρινό φρένο στις πωλήσεις του λεγόμενου PS Jailbreak.

Η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες της Αυστραλίας, όπου θα κριθεί το μέλλον του επίμαχου USB dongle μετά από την προβλεπόμενη ακρόαση. Μπορεί η Sony να κέρδισε μια μάχη, δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι θα κερδίσει και τον πόλεμο. Οι επόμενοι μήνες θα δείξουν αν το «σπάσιμο» μπορεί να επιβιώσει και να διαδοθεί μέσα από κανάλια που δε γίνεται να ελεγχθούν, όπως το δίκτυο BitTorrent.